Обещанието на премиера Бойко Борисов, че властта ще намери пари за допълнителни 600 лв. към трудовите възнаграждания на лекарите в България за следващата година е напът да бъде окончателно прието.

Днес проектобюджетът на Националната здравноосигурителна каса, където са разписани промените, мина на второ четене в комисия по бюджет и финанси. 

Така, ако НС окончателно приеме промяната, то от добавката ще могат да се възползват единствено лекари, чиято брутна заплата не надвишава 5000 лв. на месец.

В същото време специалистите по направление "Здравни грижи" (иначе казано медицинските сестри) ще могат да разчитат на допълнителни 360 лв., докато санитарите ще взимат 120 лв. над сегашната си заплата. 

Мярката ще струва нови 237 млн. лв., които ще бъдат трансферирани от централния бюджет. Тези пари ще се изплащат на всички лекари, сестри и санитари, за разлика от вече известните ни бонуси от по 1000 лв., които отиват при заетите на първа линия в борбата с коронавируса. 

Дебати по проектобюджета отново почти нямаше. Единствено от БСП представиха своите виждания, които бяха за повече очаквани приходи, но повече направени разходи. 

Бюджетът на здравната каса ще разполага с малко над 5 млрд. лв. догодина. От тях здравноосигурителните приходи са в размер на 4,9 млрд. лв., от които 3,2 мрлд. лв. са от здравноосигурителни вноски и 1,7  мрлд. лв. са трансфери за здравно осигуряване. Трансферите за здравно осигуряване за 2021 г. са разчетени с ръст от 246 млн. лв. спрямо миналата година. 

Осигурителната вноска остава 8%.

През 2021 г. се предвижда МЗ ежемесечно да предоставя трансфер към НЗОК, общ годишен размер 83 400 хил. лв. за дейности извън задължителното здравно осигуряване. Проектът на бюджет на НЗОК за 2021 г. създава стабилна финансова рамка за функционирането на системата в условията на епидемична обстановка.

На практика има повишение на бюджета на касата от 7%, което е по-малко от ръста на бюджета за 2019 г., когато имахме 9% ръст. 

Важното - до 10 000 лв. санкции ще удрят всички болници, които не изпълняват разпоредените мерки за коронавируса. Ако пък заведението повтори това нарушение - ще остане без сключен договор с НЗОК. Така властта отговаря на тези болници, които отказват да заделят определен процент от леглата си за пациенти, болни от новия вирус.