Бюджетът на Националната здравно-осигурителна каса бе приет за не повече от 10 минути на първо четене в комисиите по бюджет и финанси и комися по здравопазване. Дебат почти нямаше, по темата се изказаха само и единствено от БСП и един от представителите на Зъболекарската асоцация. 

Текстовете бяха представени от министъра на здравопазването Костадин Ангелов, който внесе едно уточнение:

"Между първо и второ четене на законопроекта ще разчитаме на промени в следните посоки. Задължение за работа по отношение на пациенти с COVID-19 да има и към изпълнителите на извънболничната медицинска помощ и санкции при отказ за тяхното изпълнение. Предлага се да  предостави добавка към индивидалните брутни възнаграждения на изпълнителите на болнична медицинска помощ в общ размер на 237 млн. лв. Предлага се следният размер на добавка, а именно. За лекари 600 лв. бруто месечно, за медицинските специалисти и специалисти по здравни грижи с 360 лв., за санитари - 120 лв."

Припомняме, че според проекта за бюджет на НЗОК за касата са предвидени малко над 5 млрд .лв. приходи и трансфери. От тях здравносигурителните приходи са в размер на 4,9 млрд. лв., от които 3,2 мрлд. лв. са от здравноосигурителни вноски и 1,7  мрлд. лв. са трансфери за здравно осигуряване. Трансферите за здравно осигуряване за 2021 г. са разчетени с ръст от 246 млн. лв. спрямо миналата година. 

Разпределението на средствата за здравноосигурителни плащания е:

  • за първична извънболнична медицинска помощ - 266 710,9 хил. лв.;
  • за специализирана извънболнична медицинска помощ - 283 229,0 хил. лв.;
  • за дентална помощ - 197 386,0 хил. лв.;
  • за медико-диагностична дейност - 100 901,0 хил. лв.;
  • за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, за лекарствени продукти за злокачествени заболявания и за животозастрашаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии - общо 1 332 000,0 хил. лв.;
  • за медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ - 115 982 хил. лв.;
  • за болнична медицинска помощ - 2 389 142,1 хил. лв.;
  • за здравноосигурителни плащания за медицинска помощ, оказана по правилата за координация на системите за социална сигурност - 85 000 хил. лв.

През 2021 г. се предвижда МЗ ежемесечно да предоставя трансфер към НЗОК, й общ годишен размер 83 400 хил. лв., за дейности извън задължителното здравно осигуряване. Проектът на бюджет на НЗОК за 2021 г. създава стабилна финансова рамка за функционирането на системата в условията на епидемична обстановка.

На практика има повишение на бюджета на НЗОК от 7%, което е по-малко от ръста на бюджета за 2019 г., когато имахме 9% ръст. 

Важното - до 10 000 лв. санкция ще удрят всички болници, които не изпълняват разпоредените мерки за коронавируса. Ако пък заведението повтори това нарушение - ще остане без сключен договор с НЗОК.

Така властта отговаря на тези болници, които отказват да заделят 10% от леглата си за пациенти, болни от новия вирус. 

От БСП изразиха притеснение, че бюджетът не се грижи за болниците, заплашени от фалити, заради намалените болнични лечения за тази и миналата година. Според Д-р Йорданов от левицата, властта, написала текстовете в бюджета, не са предвидили достатъчно мерки за защита на тези заведения. 

Освен това трябвало да се помисли за онези 600 000 неосигурени българи, които отиват да се лекуват в спешни отделения, които нямат възможност да откажат такова лечение. 

"Това допълнително натоварва болниците", обясни Йорданов. 

Други изказвания нямаше, освен представител на зъболекарския съюз, който поиска увеличаване на пакета за дентална помощ и промяна на текстове за помощ при поставяне на безплатните протези.

Други дебати нямаше. Бюджетът е приет на първо четене.