В германския Бундестаг започна изслушването на главния мениджър на фалиралата разплащателна компания Wirecard („Уайъркард“). Маркус Браун е основен обвиняем в скандала с финансовата група, която бе обвинена в пране на пари и измами в размер на няколко милиарда евро.

Маркус Браун бе арестуван през юли и от тогава е в предварителния арест в Аугсбург. Вчера е бил прехвърлен в затвора „Моабит“ в Берлин, за да се яви лично днес пред парламентарната комисия на Бундестага, разследваща скандала. Първоначално адвокатите му настояха разпитът да се състои онлайн, но депутатите настояха да разговарят с мениджъра лично. Браун и другите обвинени в измама служители на "Уайъркард" отричат да са извършили неправомерни деяния.

Вчера кредиторите на фалиралата германска финансово-технологична компания подадоха съдебни искове за близо 12,5 млрд. евро. Подадени са и искове и извън официално обявените 12,5 млрд. евро срещу различни поделения на "Уайъркард", но те не са направени публично достояние. Смята се обаче, че ищците, които са вложители от цял свят, ще получат само дребни обезщетения.

"Уайъркард" обяви фалит и подаде документи за несъстоятелност на 25 юни, след като одиторът "Кей Пи Ем Джи" отказа да подпише баланса й за 2019-а заради липсващи 1,9 млрд. евро. Активите на платформата за онлайн разплащания по света са обявени за продажба. Испанската банкова група Сантандер зяви тази седмица, че ще изкупи европейския бизнес на германския доставчик на финансови услуги.

Банко Сантандер ще придобие технологичната платформа на „Уайъркард“ в Европа.

Стойността на сделката не се съобщава от двете компании, но според в. "Зюддойче цайтунг" става дума за близо 100 милиона евро. Мнозинството от близо 600-те останали служители на „Уайъркард“, които са заети в подразделението за управление на финансови дялове и в банковия филиал, ще бъдат прехвърлени към Сантандер.

От започването на процедура по несъстоятелност на „Уайъркард“ преди три месеца, вече са продадени активи на германската група в Бразилия, Румъния и Северна Америка. Подготвят се такива сделки в Азия, Южна Африка и Турция.

Заради скандала с „Уайъркард“ Германия готви реформа на борсовия си индекс DAX, който да пресява по-добре в бъдеще компаниите, които влизат в него.

Дебатират се и нови, по-строги правила за одитите на счетоводство на компаниите, за да се направят подобни изамми невъзможни. Критиките към федералната служба за финансов надзор (BaFin) на Германия, която е допуснала пред очите си компания да фалшифицира сметки за 2 милиарда евро, доведоха и до други неприятни разкрития. Оказа се, че служители на BaFin са търгували на борсата с акции на „Уайъркард“, използвайки вътрешна информация.

Регулаторът разследва 497 частни трансакции на фондовите борси, извършени от 85 служители, при които цената на акциите на „Уайъркард“ е имала значение, според информация от министерството на финансите.