Близо седмица след като студентската организация в Софийския университет обяви, че социологът и политолог проф. Михаил Мирчев използва институционализиран „академичен расизъм” в своите онлайн лекции, Общото събрание на учебното заведение излезе с декларация. В нея не се споменава името на преподавателя.

"Пагубно не само за академизма, но и за обществото ни е да превръщаме свободата на словото в алиби за словесна агресия", се казва в декларацията. 

И още:

"Всякакви дискриминационни, расистки и отричащи равноправието послания противоречат на ангажимента към демокрацията. Но те също така рушат нашите традиции и така подкопават основите, върху които сме изградили съвместното ни съжителство."

За внушенията на проф. Михаил Мирчев сигнализира в открито писмо Студентското общество за равенство при Софийския университет. Той е гостуващ преподавател там, а лекциите са качени в YouTube от проф. Мирчев и достъпът до тях е отворен за всички потребители на мрежата. 

След като темата влезе в общественото внимание, преподавателят коментира в своя профил във фейсбук, че се опитва да провокира неговите студенти да мислят. 

"Аз имам студенти и студенти. Нормално е да са с различно мислене и понякога с различен идеен догматизъм. Моята работа като учител е да ги уча да мислят сами, с главите си. Но въз основа на факти. А фактите са всякакви. От всекидневието. От статистиката. От специални изследвания. От изкуството и етиката. От политиката и институциите. От религията", написа Мирчев.

Той бе подкрепен и отворено писмо на няколко граждани и студенти, които определиха критиките срещу него като "донос". 

В момента в СУ тече вътрешна проверка, а случаят е даден на етичната вътрешна комисия. 

Ето и цялата позиция на Общото събрание на Софийския университет:

Независимо от течащата процедура за проверка по сигнал на студенти за расистко, ксенофобско и антисемитско съдържание в лекции на конкретен преподавател, на заседанието си, проведено на 18 ноември 2020 г., Общото събрание на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ прие следната декларация:

Споделяйки убеждението, че Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е академична институция, която традиционно задава и отстоява високите академични стандарти в България и която същевременно носи своята отговорност за качеството на обществените дебати у нас, заявяваме:

1. Свободата на словото гарантира правото на критика към господстващите разкази и обяснителни модели. Софийският университет отстоява това право, като в същото време не позволява в негово име да бъдат подривани други основополагащи ценности. В този дух чл. 4 от Етичния кодекс на Университета постановява, че академичната свобода „не нарушава чуждото достойнство“. Пагубно не само за академизма, но и за обществото ни е да превръщаме свободата на словото в алиби за словесна агресия.

2. Високите академични стандарти, с които Софийският университет с право се гордее, изключват превръщането на университетската катедра в трибуна за стигматизация на индивиди или цели групи. Нещо повече, подобно говорене ползва научно несъстоятелни понятия, хипотези и подходи в разрез със съвременните изследователски постижения.

3. За българското общество са присъщи традициите на търпимост, разбирателство и съвместно живеене. Всякакви дискриминационни, расистки и отричащи равноправието послания противоречат на ангажимента към демокрацията. Но те също така рушат нашите традиции и така подкопават основите, върху които сме изградили съвместното ни съжителство.

С оглед на всичко това Софийският университет преутвърждава ангажимента си към традициите на взаимното уважение и разбирателство и решително осъжда всички послания, които с претенцията да бъдат академични омаловажават други начини на живот и култури, или под друга форма подриват ценностите на равноправието.