Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ставката за ДДС на лифт съоръженията в България ще бъде намалена от 20 на 9% с цел подпомагането на зимния туризъм в страната. Това стана ясно днес от думите на зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева по време на четвъртото издание на форума "Туризъм експо - дестинация Варна". 

Според обясненията на Георгиева данъчното облекчение ще се отнася до лифтовете и влекачите в родните курорти, а самото предложение вече било изпратено за одобрение в Министерството на финансите. Предполага се, че ако то даде зелена светлина, то поправката ще влезе за гласуване в Народното събрание заедно с пакета данъчни закони. 

Намаляването на ставката пък щяло не само да помогне на курортите, а и реално да уеднакви условията на данъчно таксуване за целия туристически сектор, тъй като в момента 9% ДДС плащат хотелите, туроператорите, ресторантите, заведенията. Що се отнася до ресторантьорите, които първи се пребориха за отстъпката, то те ще получат скоро и правото да ползват намалената ставка и за доставката за храната за вкъщи. 

Очаква се положителна оценка на идеята от Министерството на финансите, макар че преди кризата ведомството винаги се е обявявало против диференцираните модели на данъчно облагане. Бившият министър Владислав Горанов публично застана против първата отстъпка за ресторантьорите, същото продължава да прави и в момента шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.