Ставката за ДДС на лифт съоръженията в България ще бъде намалена от 20 на 9% с цел подпомагането на зимния туризъм в страната. Това стана ясно днес от думите на зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева по време на четвъртото издание на форума "Туризъм експо - дестинация Варна". 

Според обясненията на Георгиева данъчното облекчение ще се отнася до лифтовете и влекачите в родните курорти, а самото предложение вече било изпратено за одобрение в Министерството на финансите. Предполага се, че ако то даде зелена светлина, то поправката ще влезе за гласуване в Народното събрание заедно с пакета данъчни закони. 

Намаляването на ставката пък щяло не само да помогне на курортите, а и реално да уеднакви условията на данъчно таксуване за целия туристически сектор, тъй като в момента 9% ДДС плащат хотелите, туроператорите, ресторантите, заведенията. Що се отнася до ресторантьорите, които първи се пребориха за отстъпката, то те ще получат скоро и правото да ползват намалената ставка и за доставката за храната за вкъщи. 

Очаква се положителна оценка на идеята от Министерството на финансите, макар че преди кризата ведомството винаги се е обявявало против диференцираните модели на данъчно облагане. Бившият министър Владислав Горанов публично застана против първата отстъпка за ресторантьорите, същото продължава да прави и в момента шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.