Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

„Почувствахме, че днес не е подходящиото време за начало на преговорите за присъединяване към ЕС на Северна Македония и Албания“, заяви германският министър по европейските въпроси Михаел Рот.

Той говори след видеоконференция на Съвет „Общи въпроси“.

„За съжаление няма много напредък по очертаването на преговорните рамки. Те са предварително условие за свикването на междуправителствена конференция за начало на преговорите“, допълни Рот.

Той поясни, че Албания е изпълнила изискванията за започване към преговори. Остават обаче откритите въпроси между България и Северна Македония. Рот увери, че от Съвета искали да помогнат и да разчистят доколкото е възможно пътя за начало на преговорите.

Докато Съветът още течеше, българският външен министър Екатерина Захариева заяви в София, че страната ни може да одобри преговорната рамка с Албания, но на този етап не може да подкрепи тази за Северна Македония.

„Ако има двустранни спорове, които не могат да се решат в следващите седмици, не е време да поставяме въпроса в дневния ред на Европейския съвет“, обобщи Михаел Рот.

„Подкрепа за успешно приключване на преговорната рамка изразиха всички делегации с едно изключение – България. България посочи две точки, които смята за важни. Миналата седмица германското председателство се опита да сближи позициите. Но не успяхме да убедим българските ни приятели да се съгласят с преговорната рамка“, продължи германският министър.

Рот уточни, че трябва да бъдат изяснени два въпроса, за да бъде приета преговорната рамка. Те са използването на кратката версия на името на Република Северна Македония и основата на езика в тази страна.

Противоречията между София и Скопие могат да бъдат разрешени и да бъде намерено решение за преговорната рамка, каза зам.-председателят на Еврокомисията Марош Шефчович. И така межуправителствената конференция може да се състои възможно най-скоро.

ЕК е в контакт с германското председателство на Съвета за подкрепа на тези усилия. 

„Ще бъде знак за целия регион на Западните Балкани, че процесът на разширяването работи и усилията дават резултати“, заключи Шефчович

Коментари

Хм

Отказът на македонците от тезите на Сталин и Тито „Ще бъде знак за целия регион на Западните Балкани, че процесът на разширяването работи и усилията дават резултати“ . "Ние не бързаме за никъде, но Македония не може да влезе в ЕС като проруска и протитова държава. Задължително трябва да бъде прекратен езика на омразата срещу България, злоупотребата и кражбата на българска история, както и насилието над граждани с българско самосъзнание", смята Джамбазки. /Канал3/

!!!

"Проф. Кирил Топалов, член на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на Р.България и Р Северна Македония: Ние, хората от комисията, които често ходим в Скопие, с голямо огорчение и стрес установяваме, че в тази държава нищо не се е променило от Титово време. Същият свиреп антибългаризъм, същата злост в отношението към България. Това е абсурд. Е, как може една такава държава да се надява, че България ще даде съгласие тя да направи дори първите си крачки към ЕС?" https://bntnews.bg/news/hronologiya-na-otnosheniyata-mezhdu-sofiya-i-skopie-prez-poslednite-30-godini-1083449news.html

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.