Вицепремиерът Красимир Каракачанов и вицепремиерът по евроинтеграцията на Република Северна Македония Никола Димитров разкриха интересни детайли от преговорите между двете страни.

Пред БНР Каракачанов заяви, че е имал чувството, че България се опитва насила да вкара Северна Македония в ЕС и се моли на политиците в Скопие "да бъдат нормални, да бъдат добри съседи".

От думите на Димитров пред македонската медия "Фокус", цитирана и от българската медия "Фокус", пък става ясно, че властта в Скопие не оставя без отговор "провокациите и обидите" от страна на София. Димитров разкри, че самият той е напуснал за кратко преговорите, когато от българска страна бил употребен изразът "така наречен народ" по отношение на Северна Македония.

"Мисля, че можеше българската държавна политика да бъде доста по-активна, но въпреки всичко България се движеше в правилната посока. България беше първата държава, която призна независимостта на Македония. Благодарение на българската дипломация и някои други държави също признаха Македония", коментира Каракачанов.

И припомни, че президентът Желю Желев е успял да убеди руския президент Елцин да признае Македония именно в София.

"Признанието на България предотврати военния конфликт, какъвто го познаваме в Босна, Херцеговина, Хърватско, а после и в Косово. Милошевич нямаше интерес да въвлича във вътрешен конфликт и външни държави като България. Това спести на Македония много кръв, много сълзи, много страдания и разрушения", каза Каракачанов.

Той изрази съжаление, че от другата страна политическият елит на Македония е отговарял с враждебни действия. Каракачанов даде за пример арестите, делата и глобите за хора, които внасят български книги и вестници.

"И ден днешен виждаме, че въпреки усилията на България скопският елит живее в един собствен измислен от Белград свят, с цел да насажда омраза към българите и България, България всъщност казва "не" не на Република Македония и на нейните граждани, България ще каже "не" на този език на омразата, "не" на всички опити през последните 30 години да се краде, фалшифицира и манипулира българската история", заяви Каракачанов.

Вицепремиерът подчерта, че сме се опитали да дадем една друга – европейска перспектива на Македония, визирайки Договора за сътрудничество от 1 август 2017 г.

"Политиката на Македония не се измени ни на йота - освен голи декларации от страна на премиера Заев и някои министри - продължават фалшификациите на българската история... Ние им казахме: "С това отношение към идентичността на целокупния български народ няма как да се съгласим". В Скопие разчитаха, че някой друг, по-голям и по-силен от България ще ни принуди да загърбим нашия национален интерес", коментира Каракачанов.

И допълни:

"Аз поисках ясни индикации, че Северна Македония няма да предяви малцинствени претенции в България, както и да престане езикът на омразата, излъчван от македонските медии и учебници. Скопие не даде такива гаранции и не пожела да говори въобще. Имах чувството, докато водехме преговорите, че се опитваме нещо насила да вкараме Северна Македония в ЕС. Имах чувството, че не Македония кандидатства за ЕС, а България кандидатства за ЕС и се моли на тези хора да бъдат нормални, да бъдат добри съседи. С такъв тон, с такава политика – България няма друг ход, освен да каже "не", докато тези хора не разберат, че никой на може да притиска България".

От своя страна Димитров заяви, че властта в Скопие не мълчи "на провокациите и обидите" от страна на България, но посочи, че страната му трябва да действа разумно.

"Нашата позиция по тези въпроси на езика и идентичността няма да се промени след осем месеца или 80 години Сега не бива да облекчаваме лоша политика спрямо нас с изявления за непълнолетни. Да се реагира на провокации като възрастен: да се каже, че подобни изявления не се правят на съюзник, така не се изгражда приятелство", коментира Димитров.

И допълни, че е напуснал за кратко среща с Каракачанов и външния минстър Екатерина Захариева.

"Имахме виртуална среща след София, имахме още един опит. На изявлението "така наречен народ" казах, че моя народ не го заслужава и прекъснах срещата. След това тя продължи известно време и приключихме. Сега ме накарахте да го кажа, а не смятах да го правя. Тази позиция със сигурност е обидна. Разликата е в това дали ще кажем, че станах, напуснах, ще направим медийна сензация от него или ще се държим като възрастни", обясни Димитров.