„Предвид изявленията на българския външен министър не очаквам промяна на позицията на София по отношение на Скопие.“

Така отговори на въпрос на Клуб Z висш дипломат в Брюксел.

Утре Съвет „Общи въпроси“ трябва да обсъди дата за междуправителствена конференция за Северна Македония и Албания.

България на няколко пъти заяви, че ще блокира започването на преговори с бившата югославска република. Вчера това бе потвърдено и от външния министър Екатерина Захариева.

„Все още обаче вярваме, че има шанс за договаряне на преговорна рамка със Скопие. Продължаваме да работим и с двете страни“, допълни дипломатът.

Според него все още има време, макар и не много,.

Но той бе категоричен, че двустранните споразумения не са част от преговорите за присъединяване. Поводът бе друг въпрос на Клуб Z. Той засягаше взаимните обвинения между София и Скопие в неспазване на споразумението от 2017 г. Определящого е методологията, на базата на която се отчита изпълнението на критериите за тяхното начало, побясни представителят на Брюксел.

Същевременно от думите му стана ясно, че засега в Брюксел не се разглежда възможността за разделяне на Северна Македония и Албания. Така той отговори на въпроса дали ако България наложи вето на преговорите със Северна Македония, това ще сполети и Албания. Същевременно дипломатът добави, че, доколкото му е известно, засега няма заплахи за блокиране на започването на преговорите с Тирана.

Еврокомисията насърчава България и Северна Македония да намерят разрешение на провиторечията помежду си, заяви на брифинг говорителката на институцията Ана Писонеро.

Тя обаче отказа да коментира предложението на страната ни да бъде открита допълнителна 35 глава за Скопие. Главата предвижда Северна Македония да изпълнява двустранните си договори с държави от ЕС – България и Гърция.

„Знаете добре, че ЕК изпрати свое педложение си до страните членки през юли. Този текст не е огласен. Такива текстове се огласяват едва когато страните се споразумеят. Затова не можем да коментираме.тази или онази позиция, това или онова предложение на страни членки. Това е работата на самите страни“, каза Писонеро.