За шокиращ случай на дискриминация заради COVID-19 разказа бТВ.

Санитарка, която работи в отделението за коронавирусни болни на бившата областна, сега университетска болница на Бургас, не може да се прибира в родното си село Равнец. Съселяните я считат за опасна, а внуците ѝ не могат да ходят на училище. 

Йорданка Желязкова е била командирована от хирургично в COVID отделението за 45 дни. Още с първите си дежурства се сблъсква със страха на хората в Равнец като е принудена даже и да прекара нощ на плажа, защото не е желана там, където е домът ѝ.

"Дъщерята реве - майко, недей идвай, забранено е да се прибираш. Бях целодневна смяна, 12 часа, отидох да спя под моста, на плажа, каква ми е вината, че помагам на хората. Защо ми забраняват да се прибера", разказва жената.

Сега ѝ се налага да спи в хирургичното отделение.

Дискриминацията заради коронавируса обаче засяга не само Йорданка, но и внуците ѝ, като съселяни протестират, че те посещават училището.

Местни родители заплашват, че те ще спрат децата си от учебни занятия.

От сряда двете внучета на Йорданка, които са в първи клас, са отстранени от часовете. Едното по-късно е развило грипоподобни симптоми.

Кметът на Бургас: Гледах репортажа, изпитах срам и гняв

Кметът на Бургас Димитър Николов реагира във фейсбук на репортажа на БТВ.

"Гледах репортажа за санитарката Йорданка Желязкова, която работи в COVID отделение на УМБАЛ. Изпитах срам. И гняв. Още утре, ако Йорданка пожелае, ще бъде настанена в оборотно жилище от общинския фонд.

Обадиха ми се хора от Равнец, които помолиха да не бъдат слагани под общ знаменател и заявиха, че никога не биха си помислили да ограничат прибирането на Йорданка до вкъщи. Както и че това не е мнението на повечето жители на селото . “Ние не сме такива хора”, казаха. Вярвам им!

Готов съм да говоря с всеки един човек от Равнец, който заради личните си страхове се е наел да взема решение за друг живот. В случая - този на Йорданка.

Относно отстраняването на внуците на Йорданка от училище. Ако това е факт със заповед на директора и без представен болничен лист или основателна причина, то той трябва да даде своите отговори пред обществото.

Всички имаме притеснения. Но на какво ще научим децата? На емпатия? На благодарност и съпричастност? Или на елиминиране на достойнството на човек заради собствените ни страхове. Отказвам да вярвам в това.

Както и на това, че само във фейсбук и на собствените си тераси с фенера на телефона можем да бъдем съпричастни към лекарите и медицинския персонал. Отказвам да вярвам и в това", написа той в социалната мрежа