Преболедуването на коронавирусната инфекция може да отключи психически проблеми. 

Ново изследване, публикувано в Lancet Psychiatry, показва, че всеки пациент, който е излекуван от COVID, в рамките на три месеца, след като е бил тестван като позитивен, развива симптоми на психическо заболяване.

Учените от Оксфорд и NIHR Oxford Health Biomedical Research Centre анализират данни от електронни досиета на 70 млн. пациенти в САЩ като сред тях са 62 354 души, които са били диагностицирани с коронавирусна инфекция между 20 януари и 1 април 2020 г., но не се е наложило да бъдат хоспитализирани, уточнява АП. Изследователите откриват, че 18 на сто от тези хора са били диагностицирани с проблем на психичното здраве в рамките на от 14 до 90 дни след като е станало ясно, че са заразени. 

Екипът сравнява данните с шест други състояния (сред тях грип и счупвания) през разглеждания период. Те стигат до извода, че вероятността пациент с COVID да бъде диагностициран с ментално заболяване е два пъти по-голяма, отколкото при хората с тези проблеми.

Тревожност, безсъние и деменция са най-честите диагнози.

Хора, които преди това са имали психически заболявания - биполярно разстройство, депресия, шизофрения и т.н. - са оказват 65 процента по-застрашени да бъдат диагностицирани с COVID-19.

"Знаем от предишни пандемии, че хората, преминали през болестта, обикновено имат проблеми, свързани с писхическото здраве. Това изследване показва същия модел след боледуване от COVID, така че не е неочаквано", коментира проф. Тил Уайкс, вицепрезидент по психологически науки и системи в Института по психиатрия, психология и невронауки на King’s College в Лондон, ученият не е взел участие в проучването. Според него в идващите месеци трябва да сме подготвени за нарастване на този тип проблеми.