Министерството на образованието предлага присъственото и онлайн обучението да се редуват. Това стана ясно от думите на министър Красимир Вълчев пред Нова тв.

Той обясни, че за всяка област ще се взема различно решение, но идеята е дистанционното обучение да е най-много 3 седмици.

"Предложихме на областните щабове варианти за редуване на учениците. Целта ни е да се облекчи системата, има предпоставки за това. Общите ни насоки са децата да не учат в онлайн среда повече от 2-3 седмици", каза Вълчев.

През следващата седмица ще се обсъди и дали носенето на маски в час да бъде задължително, тъй като епидемичната ситуация е усложнена.

"В момента всеки директор или учител може сам да вземе решение за носене на маски в час", каза Вълчев.

Той добави, че към момента има много по-малко констатирани случаи на коронавирус при по-малките ученици, отколкото при по-големите.

"Днес 44% от учениците ще учат в електронна среда, до вчера бяха 38-39%", обобщи Вълчев.

Според него много малка част от учителите ще подкрепят варианта за дистанционно обучение до края на годината.

"След втората-третата седмица децата губят ангажираност с обучението, натрупват се психически проблеми, децата се десоциализират, двигателната активност също се уврежда", аргументира се Вълчев.

Той допусна, че през януари и февруари ще има изцяло преминаване на обучение в електронна среда, когато се очаква сезонният грип. 

Вълчев каза още, че не е обсъждан вариант за намаляване на лятната ваканция.

"Всички варианти по принцип са възможни, но това е краен вариант. Засега не се обсъжда и удължаване на зимната ваканция", каза още образователният министър.