Блокирането на Северна Македония за започване на преговори с ЕС работи в полза на македонизма, генерира антибългарски настроения в Скопие и поставя България в международна изоация. Това заяви пред БНР Любомир Кючуков, дипломат и директор на Института за икономика и международни отношения. В края на миналата седмица МВнР официално обяви, че на този етап не даваме зелена светлина за преговори на Скопие с ЕС.

"Аз съм скептичен към самата идея за блокиране на преговорите на Северна Македония с ЕС, защото това работи изцяло в полза на македонизма и генерира много сериозни антибългарски настроения в нашата съседка и поставя България в международна изолация - в рамките на Европейския съюз и в региона, компрометирайки собствения ни приоритет по време на председателството на Съвета на ЕС за присъединяването на Западните Балкани", зави Кючуков.

И допълни:

"Боя се, че ситуацията е блокирана - както по отношение на кандидатурата на Република Северна Македония, а за съжаление и на Албания, така и от гледна точка на двустранните отношения".

Кючуков заяви, че трябва да се търси диалог на дипломатическо ниво, който е затрсашен заради политическо говорене. ТОй отхвърли сравеннията между договора, който Гърция подписа със Скопие и този, който подписа България.

"Гърция се опитва да докаже, че между нея и Република Сеерна Македония няма нищо общо, а ние се опитваме да докажем, че всичко ни е общо, затова при нас това е въпрос на процес, защото става дума за съзнанието на хората. Проблемите на Гърция приключват с подписването на договора, а решаването на проблемите между България и Северна Македония започват с подписването на договора и на неговата основа, Това е договор, който дава основата, защото без него България нямаше да има дори никаква възможност да постави въпроса в ЕС", обясни Кючуков.