"Няма как на този етап да кажем "да" на Скопие. Към този момент България не е в състояние да одобри преговорната рамка със Северна Македония. Има договор за приятелство и добросъседство, който е подписан през 2017 г., но той не се изпълнява. В Скопие се опитват да избягат от него".

Това заяви пред бТВ външният министър Екатерина Захариева. Тя допълни, че страната ни няма да промени позицията си под външен натиск, за какъвто се говори в последните дни.

В последните два месеца българската страна предупреждава, че може да не одобри първата междуправителствена конференция, нито преговорната рамка между Северна Македония и ЕС. 

Захариева изтъкна, че според македонските власти няма обща история с България и че те сравняват ситуацията ни с тази на Турция и Гърция. Тя обаче изтъкна, че с тези две държави имаме споделена, а не обща история.

"Въпреки спекулациите, България няма никакви претенции как се самоопределят гражданите на Северна Македония и как определят техния език, но не може и те да имат претенции към българските граждани. Не ни притеснява само проблемът с историята, но и езикът на омразата. Непризнаването на историческата истина води след себе си доста сериозни проблеми в отношенията между двете страни", каза още Захариева.

Тя заяви, че българското правителство е единно по темата и поддържа постоянен контакт с премиера Бойко Борисов.