Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Всичко, за което говорехме през лятото, се доказа. Ето затова не подадохме оставка - трябва да се приема бюджет, имаме нужда от парламент, от нови мерки, от финансиране. Ние не бягаме от отговорност, ако бягахме - щяхме да подадем оставка. 

Това заяви преди малко пред бТВ социалният министър Деница Сачева, която коментира целия конспект от актуални теми през последните седмици. Именно Сачева е и основният защитник на проектобюджета на правителството, който се превърна в най-критикувания от много години насам. Срещу него се изказаха редица експерти, включително бивши министри и дори БНБ. Наричат идеите на ведомството на Кирил Ананиев разхитителни, вкарващи страната в дългова спирала и вещаеят вдигане на данъците. 

Днес обаче Сачева за пореден път обясни, че това не бил предизборен бюджет, а следизборен. Причината - следвал напълно предизборните обещания на властта още от 2017 г. Единственото ново било премахването на подоходния таван за детските надбавки, но пък такова било становището на МСТП. 

"Този бюджет е социален и е за хората. Направен е в условия на криза и в нужда се подкрепят хората. Бизнесът също ще бъде подкрепен, ние само за няколко месеца ще дадем 600 млн. лв. за него. Добре е обаче да гледаме бюджета заедно с възможностите на оперативните програми и Фонда за възстановяне на ЕС", обясни тя.

След което отново обясни всички мерки на властта и вече известните ни разяснения, че увеличаването на пенсиите, на заплатите на учителите, на администрацията не са били предизборни опити за купуване на гласове, а логична и последователна политика.

"Ако има по-добри мерки - нека ги чуем, но на този етап само се въртим в кръг. Защо харчите, защо не харчите. Ние предламе това."

Сачева обаче днес не отрече, че е възможно този бюджет и прекомерните харчове да доведат до вдигане на данъците, както предрече БНБ. Според нея обаче не трябвало да се прекалява с апокалиптичните прогнози и че всичко зависело от икономическата обстановка.

Днес Сачева не отговори дали предстоят нови затваряния на бизнеси с опит за овладяване на здравната криза с коронавируса, но обясни, че правителството е готово с нова програма в подкрепа на евентуално засегнатите бизнеси. Става дума за нова схема за подпомагане на заплатите на работниците, като този път ще се поема до 80% от минималната работна заплата под формата на грант, който ще достига директно до служителите, тоест парите няма да минават през работодателите. За целта тези работници трябва да са пуснати в неплатен отпуск и да имат трудови договори. Става дума за около 24 лв. на ден за около 50 000 служители. Най-вероятните сектори са ресторантьорство, фитнеси, спортни зали, бизнеси за събития. 

Що се отнася до странните движения на властта в пенсионната система - вдигането на минималната пенсия до 300 лв. без оглед на осигурителния принос в системата, тя заяви категорично, че това не било експертно, а политическо решение. Така обаче се вдигали пенсиите на 1,2 млн. лв. и това правело решението адекватно.

Ключови думи

Коментари

Калинки еничари

Празни приказки от калинка

на Ахмед калинките

Неврологията в Пирогов не работи. Мъж с инсулт почина. 8 месеца имаха да организират нещата и не си мръднаха пръста, но това не пречи да се хвалят сами

Поредната ПКП

Но не е от Кърджали. Оставка веднага ве, наглеци! Утре ще е късно. Огледайте се и вижте има ли нещо работещо в България, освен корупцията, разбира се.

Вие сте крадци!

Вие сте крадци и затова не подадохте оставка. Оставка и в затвора!!!
Красимир Кабакчиев's picture
Красимир Кабакчиев
Красимир Кабакчиев

Гербаджийската шайка трябва да бъде изхвърлена с ритници

Призовавам всички противници на ГЕРБ, независимо от различията, да се обединят за тотално изритване на най-грандиозните крадци и невероятни простаци в историята на прехода!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.