Джо Байдън е новият президент на САЩ, съобщиха Асошиейтед прес и Си Ен Ен. 

Демократът спечели ключовия щат Пенсилвания и с това надвиши 270-те гласа в Избирателната колегия, необходими за да победи в изборите републиканския си съперник, сегашния президент Доналд Тръмп.

Според данните на АП той ще има най-малко 284 гласа, когато преброяването приключи, а според Си Ен Ен - 273. Родният му щат Пенсилвания му дава 20 делегати в колегията.

Към 21,20 ч. българско време Си Ен Ен и АП "дадоха" на Байдън и победа в Невада с 49,9% срещу 47,9% за Тръмп, което прави разлика от почти 26 000 гласа. Щатът носи на демократа още шестима членове на Избирателната колегия.

Остава да бъдат съобщени резултатите в Джорджия и Аризона. Ако спечели и тях Байдън ще получи гласовете на 306-има електори. През 2016 г. Тръмп спечели 304-ма.

Тръмп отказа да признае поражението си. 

"СПЕЧЕЛИХ ТЕЗИ ИЗБОРИ С МНОГО!", написа той в туитър.

Неговият екип води серия от дела за изборни нарушения в няколко щата, за които експертите казват, че няма доказателства и не може да спечели.

На 20 януари догодина Байдън (77 г.) официално ще встъпи в длъжност и ще стане 46-ият президент на САЩ. Неговата вицепрезидентка Камала Харис ще бъде първата цветнокожа жена в историята на САЩ на тази длъжност.

Камала Харис

Демократът пък ще стане вторият президент католик в историята на страната след Джон Ф. Кенеди. 

Байдън събра и рекордните над 74 милиона преки гласа от избиратели - най-големият брой получаван от кандидат-президент в историята на САЩ. Това е най-високата избирателна активност на президентски избори от 1908 г. насам.

Минути след обявяването на резултата той отправи първото си послание към американците в туитър: 

"Америка, за мен е чест, че ме избра да водя нашата велика страна. Работата пред нас ще бъде тежка, но аз ви обещавам това: ще бъда президент за всички американци - независимо дали са гласували за мене или не. Ще пазя вярата, която вложихте в мене".

След това бившият вицепрезидент публикува официално изявление.

"Изправени пред безпрецедентни препятствия, рекорден брой американци гласуваха. Доказвайки още веднъж, че демокрацията бие дълбоко в сърцето на Америка", каза в изявление Байдън. "След като кампанията завърши, време е да оставим зад нас гнева и суровата реторика и да се обединим като нация", каза още той. "Време е Америка да се обедини. И да се излекува. Ние сме Съединените щати на Америка. И няма нищо, което да не можем да направим, ако го правим заедно".

Байдън, който два мандата беше вицепрезидент (2009-2017 г.) на Барак Обама, е изправен пред колосални предизвикателства -  над 10 милиона заразени с коронавирус и над 240 хиляди починали от COVID-19, рецесия незапомнена от годините на Голямата депресия (1929-1934 г.), политически поляризирано общество. Той обеща да върне Америка в световното споразумение за климата, от което Тръмп я извади

Победата на Байдън включва масивен протестен вот срещу Тръмп. Америка се изолира и компрометира лидерската си роля, излизайки от ключови международни споразумения. Вашингтон поведе търговска война с Китай, обтегна отношенията си с европейските си съюзници, докато държавният глава търсеше близостта на лидери като Владимир Путин и Ким Чен Ун.

Под лидерството на Тръмп Америка видя расови вълнения, каквито не беше виждала от 60-те години на миналия век. В последните дни държавният глава не се поколеба да постави под съмнение честността на демократичния процес в САЩ само защото резултатите от изборите не бяха в негова полза.

Последният президент, който изкарва само един мандат (1989-1993 г.), също е републиканец. Това е Джордж Буш-старши.

Тръмп е на голф

Няколко часа преди медиите да гръмнат с новината за победата на Байдън президентът Тръмп посети игрището си за голф в Стърлинг, Вирджиния. 

Снимка АП/БТА

Републиканецът напусна Белия дом с емблематичната шапка "Направи Америка велика отново" на глава, плътно непромокаемо яке и обувки, "подходящи за голф", съобщи репортер на "Уолстрийт Джърнъл".

Снимка АП/БТА
Снимка АП/БТА

Преди това Тръмп изгледал пресконференция на адвокатите си във Филаделфия.

Два часа, след като световните медии обявиха победата на Байдън, действащият президент на Америка реши да реагира. И го направи люто, заявявайки, че ще се бори в съда и изборите съвсем не са приключили.

За разлика от Тръмп световните и американските лидери веднага отправиха поздравления към Байдън, като сред първите бяха европейските водачи.