Резултатът от изборите в САЩ очаквано предизвика мигновена вълна от поздравления от световните лидери.

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен приветства в туитър победителя.

„Горещо поздравявам Джо Байдън и Камала Харис с победата им на американските президентски избори. ЕС и САЩ са приятели и съюзници, нашите граждани имат най-дълбоките възможни връзки. Очаквам да работя с избрания президент Байдън“, написа тя.

Поздрави изпрати и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

„Поздравления за Джо Байдън и Камала Харис. ЕС е готов да се ангажира с ново трансатлантическо партньорство. COVID-19, многостранността, климатичните промени и международната търговия са някои от предзвикателствата, пред които Европа иска да се изправим заедно“, коментира той в социалната мрежа.

Според председателя на Европарламента Давид Сасоли светът има нужда от силна връзка между ЕС и САЩ, от нов тласък на двустранните отношения. Вашингтон и Брюксел не подхождат еднакво към пандемията с COVID-19 и това отслабва отговора на кризата.

Двойката Байдън-Харис получи поздравления от главните групи в ЕП - Европейската народна партия (ЕНП), Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД) и либералите от „Обнови Европа“ (ОЕ).

„Ще продължим да работим заедно за мирен световен ред“, изтъкват от ЕНП.

Председателят на партията Доналд Туск пише в туитър, че загубата на Тръмп може да се окаже началото на края на тържеството на крайнодесния популизъм  в Европа.

Социалистите призоваха действащия президент да признае поражението и да уважи гласа на народа. Те определиха победата на Байдън като историческа и посочиха, че с това Европа печели силен съюзник.

„Изходът от изборите е празник за устойчивостта на демокрацията“, заявяват от ОЕ.

Те са убедени, че изборът на демократа е връщане към разума.

Климатичните промени

В поздравление в социалните мрежи бившият президент Барак Обама призова всеки американец да даде шанс на Байдън и да го подкрепи, посочвайки, че влизайки в Белия дом, той ще се изправи пред редица сериозни предизвикателства - бушуваща пандемия, икономическа криза, правосъдна система, демокрация в риск и опасностите от климатичните промени. Обама признава, че резултатите от изборите показват, че обществото е останало разделено и призовава всички, не само "Джо и Камала" да излязат от зоната си на комфорт, да се вслушват в това, което казват останалите, за да се намали напрежението и да се намери път напред - като всички си спомнят, че са една нация. 

За климатичните промени (в контекста на Парижкото споразумение, което Тръмп бойкотира) намеква в поздрава си и британският премиер Борис Джонсън, като отбелязва:

"Съединените щати са най-важният ни съюзник и с нетърпение очаквам да работим заедно по общите ни приоритети - от климатичните промени до търговията и сигурността."

В НАТО очакват засилване на връзките

Поздрави отправи и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Знам, че г-н Байдън е силен поддръжник на НАТО и трансатлантическите отношения. Лидерството на САЩ както винаги е важно в един непредсказуем свят и очаквам да работя в много тясно сътрудничество с Байдън, Камала Харис и новата администрация, за да засилим още повече връзката между Северна Америка и Европа. Силна НАТО е добра за Северна Америка и Европа“, се казва в разпространено изявление на Столтенберг.

Той допълва, че съюзниците имат нужда от колективна сила, за да се справят с множеството предизвикателства, сред които по-напористата Русия, международният тероризъм, киберопасностите и заплахите от ракети, както и промяната на глобалния баланс с надигането на Китай.

Меркел и Макрон: Незаменимо приятелство и чака ни много работа

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че очаква с нетърпение бъдещото сътрудничество с президента Байдън.

"Нашето трансатлантическо приятелство е незаменимо, ако искаме да се справим с големите предизвикателства на нашето време", заяви тя.

Меркел, която е първата жена канцлер на Германия, подчерта, че Камала Харис става първата жена вицепрезидент на САЩ.

И френският президент Еманюел Макрон поздрави Байдън и Харис.

"Чака ни много работа, за да преодолеем днешните предизвикателства. Да работим заедно!", написа Макрон в туитър.

Поздравления на Байдън и Харис поднесоха още президентът на Ирландия Майкъл Хигинс и премиерът Михол Мартин, премиерите на Испания Педро Санчес, на Италия Джузепе Конте, на Дания Мете Фредериксен, на Швеция Стефан Льовен, на Норвегия Ерна Сулберг и на Гърция Кириакос Мицотакис, канцлерът на Австрия Себастиан Курц и президентите на Полша Анджей Дуда, на Финландия Саули Нинистьо и на Украйна Володимир Зеленски.

Борисов: Да потвърдя решителността

С кратко поздравление излезе и българският премиер Бойко Борисов - в профила си във фейсбук:

"Поздравявам Джо Байдън и Камала Харис! Бих искал да потвърдя решителността на българското правителство да работи за задълбочаването на партньорството със САЩ и за укрепването на трансатлантическото сътрудничество."