Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Германското председателство на ЕС предлага компромис за начало на междуправителствена конференция със Северна Македония.

Това споделиха специално за Клуб Z дипломатически източници в Брюксел.

На бившата югославска република трябва да се напомни, че добросъседските отношения са един от основните елемент от процеса на разширяване на ЕС. И в този контекст изрично е споменат договорът за добросъседство с България, подписан през 2017 г.

Всичко това е заложено в изявление от страна на ЕС,  с което би трябвало да се открие  междуправителствената конференция със Северна Македония. 

„Днес ние припомняме значението за постигане на видими резултати и прилагането на добра воля на двустранните споразумения, в това число на Споразумението от Преспа с Гърция и Договора за добросъседски отношения с България", гласи изявлението.

То обаче няма правна стойност.

За България остават въпросите около смесената комисия за общата история, която наскоро възстанови работата си след прекъсване, но без резултат.

За да започне междуправителствената конференция, с която да се даде старт на преговорите за Северна Македония, трябва да има преговорна рамка, която да е одобрена от всички страни членки на ЕС. София предупреждава, че ,няма да даде съгласието си, ако няма правни гаранции, че Скопие ще спазва залегналите в договора със страната ни клаузи, сред които формулировката на езика.

Днес стана ясно, че се отлага заседанието, на което ще стане ясно дали и кога ще започнат междуправителствените конференции със Северна Македония и Албания. Съвет „Общи въпроси“ ще се състои на 17-и вместо на 10 ноември. Причина е самоизолация на германския министър по европейските въпроси Михаел Рот заради близък контаст със заразения български зам.-министър на външните работи Петко Дойков.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.