COVID-19 стана причина за отлагането на решението за започването на междуправителствените конференции със Северна Македония и Албания.

И отново има българска следа.

Съвет „Общи въпроси“, който трябваше да се състои на 10 ноември, е отложен с една седмица, съобщиха дипломати пред „Политико“. Новината потвърдиха пред Клуб Z източници от Брюксел.

Причина е самоизолацията на германския министър по европейските въпроси Михаел Рот. В момента Германия е ротационен председател на Съвета на ЕС.

Рот се е самоизолирал, тъй като е имал контакт със заразен човек. Според дипломатически източници това е българският зам.-министър на външните работи Петко Дойков, който даде положителна проба за коронавирус.

Двамата са имали контакт на 2 ноември в Берлин. Тогава се състоя тристранна среща между Германия, България и Северна Македония. Тя бе организирана от германското председателство с цел разрешаване на споровете между София и Скопие. През последните седмици страната ни втвърди тона си към бившата югославска република и я обвинява в антибългарска кампания.

След срещата в Берлин Захариева се самоизолира, защото е била в контакт с Петко Дойков.