Германският външен министър Хайко Мас ще трябва да се оттегли в двуседмична карантина заради среща с българския си колега Екатерина Захариева и нейния заместник Петко Дойков в Берлин в понеделник.

На срещата присъстваха и вицепремиерът на Македония Никола Димитров и външният министър Буяр Османи, но те ще продължат да работят нормално, информира македонската редакция на "Дойче веле", цитирана от "Фокус".

Както Клуб Z писа, българското Министерство на външните работи обяви днес, че Дойков е положителен за коронавирус, така че и Захариева веднага премина в изолация.

В карантина трябва да остане и министърът по европейските въпроси Михаел Рот, допълват от македонската редакция на медията.

Според германското външно министерство и други служители на министерството, които са присъствали на срещите, също ще останат в режим на самоизолация.

Първият тест за коронавирус на Хайко Маас е бил отрицателен. В изявлението на германското МВнР не се споменават темата и участниците в срещата, поради които министърът остава под карантина.

От друга страна, никой член на македонската делегация, който присъства на срещата в Берлин с българските си колеги, няма да бъде в изолация.

Вицепремиерът по европейските въпроси Никола Димитров и министърът на външните работи Буяр Османи няма да бъдат в самоизолация след оценката на епидемиологичния риск. Това заключение е направено от Комисията по инфекциозни болести. Но поради международните контакти, които има Димитров, ще бъде тестван превантивно.