Видимо ядосан от нещо прочетено, премиерът Бойко Борисов се включи на живо във фейсбук от дома си, където се лекува от коронавирус, за да направи обръщение. В него обяви, че някой лъже от негово име, че ще се затваря държавата, повтори, че опонентите му - без да ги назовава, имали за цел да организират "пуч, държавата да се счупи" и да обвинят него за това, а след това да правят президентска република. Заяви, че за следващите 3 месеца "всичко е осигурено и гладен няма да остане никой", а през "февруари, март, април ще изправи държавата". 

Ето и изявлението на Борисов - в текст и видео:

Здравейте, 

Искам да поздравя тия лъжливи сайтове, с вуду магиите и измишльотините. Как не ви е срам, бе, как не ви е срам, как не ви е срам.

Няма да бъде затваряна държавата. Напротив. Сега като ръководител се чувствам най-силен. Знам какво е първата седмица, какво е втората, кога е тежко, че здравите трябва да работят, заразените - да се карантинират, болните да се лекуат. Затова и усилихме болници, и полицаи, огнеборци, всичко. 

В началото затваряхме държаата, защото не знаехме какво е. Сега знаем какво е. Самодисциплината, грижата за другия и за себе си - само това спасява. По 500 оздравяват. Те трябва да работят. Държавата няма да спира, психиката на хората трябва да е стабилна. Страшно и гадно е. Преодолимо ли е? Преодолимо е. Заедно можем ли - можем. Имаме ли всичко осигурено за следващите 3 месеца - имаме.

Гладен няма да остава никой. Ваксините почват да излизат. 

Февруари, март, април - ще изправя ей така държавата. Не се подвеждайте по лъжците, те това целяха - пуч. Да няма парламент, да не могат да се взимат решенията, да не може да се финансират системите, държавата да се срути, да кажат: За това е виновен Бойко, айде сега да правим президентска република и ще отиваме на друго място.

Няма да стане. 

12-и ден, надявам се скоро да съм сред вас. Силен съм, чувствам се достатъчно уверен да уверя хората да преодоляват вируса. Тежко е, разчитам на моите юнаци - докторите, сестрите, водещите ни лекари - сменяйте протоколите, едните антибиотици не дават резултат, другите дават, въртете ги, вие знаете повече. Помагайте на всеки един човек. И Господ да е с нас. 

Не вярвайте на смрадливите, не отровните, смрадливите - това е престъпление, което правите, да лъжете от мое име.

Пожелавам ви лек ден, всички мерки се изпълняват. Пазете се. Хватката е да се пазим, да не се заразим повече от необходимото масово и така ще минем най-добре в Европа. Още сме на 17-о място. Благодаря ви.