Народното събрание няма да заседава днес, стана ясно след няколкото неуспешни опита да се събере кворум.

За да работят депутатите, трябва да се съберат 121 гласа. Събраха се обаче 119 - на управляващите ГЕРБ и "Обединени патриоти", на подкрепящата ги "Воля" и на независими. По традиция от този есенен сезон опозицията в лицето на БСП и ДПС отказва да се регистрира. И това направи и днес, въпреки че депутатите й бяха в сградата на Партийния дом.

Освен в безотговорност, "пир по време на чума" и "байганьовска политика" обаче те бяха обвинени и... че сеят зараза в Народното събрание, вследствие от което народните представители на управляващите се разболяват от COVID-19, отсъстват и от това страда кворумът.

Споделена вина

Макар фразата "работа на управляващите е да си осигуряват кворума" да принадлежи на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от времето, когато партията му бе в опозиция и бойкотираше заседанията, а лично Борисов почти не стъпваше в парламента, днес председателката на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова и съпредседателят на ОП Валери Симеонов хвърлиха вината върху опозицията.

В същото време се оправдаха за собствената си невъзможност да съберат кворум с коронавируса.

Дариткова и Симеонов свикаха специален брифинг веднага след края на неосъщественото на практика заседание, като лидерката на депутатите на ГЕРБ започна изложението си с това, че - при все че председателката на БСП Корнелия Нинова е в болница с коронавирус, очаквала по-отговорно поведение от страна на левицата. Определи държанието на депутатите на БСП като дребна политическа цел, която в момента можело и да доведе до успех, но не и в дългосрочен план.

"Не може да твърдиш, че събранието трябва да работи през цялото време на извънредното положение, а сега да правиш обратното. Това поведение по никакъв начин не може да бъде определено като нормално", заяви Дариткова.

"Отговорните партии би следвало в такъв момент да излъчват послания към българския народ, които да дадат на нацията знак, че ние тук сме изпратени именно да решаваме проблемите на хората", допълни.

Дариткова посочи още, че сме в бюджетна процедура, като тази седмица трябва да се гласуват данъчните закони. Всички народни представители трябвало да бъдат "солидарни" и да дадат "възможност парламентът да работи в интерес на всички български граждани".

"Това поведение не им прави чест, това не е отговорно политическо поведение на политици, които имат намерение да останат дълго в управлението на страната, които имат претенции да поемат управлението на страната след редовните избори", заяви в заключение.

"Ходеха без маски, пръскаха вирус"

"Времето е такова, че ние имаме един общ враг и това е пандемията" - заяви и Искрен Веселинов (ВМРО/ОП).

Посочи, че опозицията правела "дребно сметкаджийство как да навредим повече на управлението", което обаче не вредяло на управлението, а на българските граждани.

"Надявам се днес да е последният случай, в който БСП и ДПС демонстрират такава безотговорност", заяви Веселинов.

Като допълни, че именно в "техните редици бяха хората, които не вярваха във вируса, ходеха без маски, пръскаха вирус". Вследствие: "една немалка част от нашите колеги се заразиха като функция на тяхната безотговорност".

"Може би тяхната безотговорност, пир по време на чума и този триумф, който си осигуриха днес, ги удовлетворява по някакъв начин. Но ако са българи, ако мислят за обществото, те трябва да преодолеят това дребнаво чувство на тържество, да се върнат в зала и да осигурят приемането на държавния бюджет", призова Веселинов.

"Пир по време на чума" 

С обвинения излезе и съпредседателят на ОП Валери Симеонов. Опозицията пирувала по време на чума, вместо да подкрепя управляващите за приемането на държавния бюджет за 2021 г. (по принцип работата на опозицията е да не подкрепя  управляващите, б.р.).

"Аз мисля, че днешният ден е ден на поврат, водораздел, в който не би трябвало да има никакви заблуди по отношение на това коя политическа сила носи отговорността за държавата по силата на избора на своите избиратели и коя не носи никаква отговорност, а съществува благодарение на ефектната, бих казал, повърхностна политика от времето на следосвобожденска България - да си го кажем направо - байганьовската политика. И аз мисля, че БСП и ДПС днес показаха своето истинско политическо лице на лицемерни политици. Трудно бих ги нарекъл и политици. Защото ако досега би могло да се намери някакво оправдание за тяхното отсъствие в зала, а тяхното заяждане, отхвърляне на всички предложения без аргументи, и ако това обяснение би могло да бъде опитът за намиране на някакво собствено място, собствена ниша в ежедневната политика, сега, когато се гледат данъчните закони, когато сме в навечерието на приемането на бюджета - едно такова поведение е безотговорно" - даде своя принос в изявленията Симеонов.

И също обвини опозицията в безотговорност по отношение на коронавируса:

"То е безотговорно и от човешка гледна точка. Не знам дали знаете, че има трима заболели депутати от групата на ОП, които са с положителен тест за коронавирус, единият е в много тежко състояние. Имаме още един депутат, който е под карантина. Същото се случва и с колегите от ГЕРБ, същото се случва и с колегите от "Воля".

И сега ли, сега ли трябва да демонстрираме една нагла безотговорност - това, което правят те?!"

След което Симеонов обяви, че с това си поведение от опозицията заявявали, че не ги интересува тежкото положение, следствие от пандемията.

"Те сега ликуват, сега тържествуват горе в техните стаи. Ето това се казва пир по време на чума.

Мисля, че днешният ден ще помогне да прогледнат и слепите избиратели", сложи точката Симеонов.

След него в отговор на въпрос Дариткова заяви, че карантинираните депутати от ГЕРБ са двама, заболели няма. Но обобщени данни за заболелите и карантинирани общо народни представители нямало.

Припомняме, че още с първите новопоявили се случаи на инфектирани в НС Клуб Z зададе въпроси към администрацията ще има ли промяна в работата на Народното събрание. Оттам отговориха, че такива разпореждания няма - нито от здравните власти, нито от парламентарната шефка Цвета Караянчева. Тогава от "Воля" се възмутиха, че няма организация, не се спазва единен стандарт за институциите, а депутатите си правят PCR тестове, самокарантинират се и се редуват да ходят на работа.