Групировката "Ислямска държава" пое отговорността за снощния атентат във Виена, съобщи австрийският всекидневник "Щандард".

"Войник на Халифата" е извършил нападението с огнестрелни оръжия и нож, съобщи групировката на платформата си "Нашир нюз", предаде изданието.

Подобно съобщение ИД е разпространила и чрез приложението "Телеграм".

Двадесетгодишен младеж от албански произход и със северномакедонско и австрийско гражданство уби снощи четирима души и рани 22-ма, преди да бъде убит от полицията близо до синагога в центъра на Виена.

Австрийските власти го идентифицираха като Куйтим Файзулаи.

Вътрешният министър Карл Нехамер определи убития нападател за "ислямски терорист", който е бил симпатизант на ИД.

Според Нехамер събраните досега доказателства не показват, че е имало втори нападател, въпреки че това не може да се изключи.

Германка е сред жертвите на атаката във Виена, заяви днес германският външен министър Хайко Маас, цитиран от Ройтерс.

Пресслужбата на словашкото външно министерство съобщи, че при вчерашния терористичен акт във Виена е била ранена гражданка на Словакия, предаде ТАСС. Жената е в болница без опасност за живота.

След последните терористични нападения в Австрия и Франция Великобритания повиши нивото на заплаха от терористични атаки до "сериозно", което е предпоследно по петстепенна скала, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА

.

Нивото на заплаха се определя като "сериозно", когато потенциална атака се смята за много вероятна. Когато терористична атака се смята за вероятна, нивото на заплаха се определя като "значително", една степен по-ниско.

Британският вътрешен министър Прити Пател написа днес в Туитър, че това решение е "предпазна мярка и не се основава на някаква конкретна заплаха".
Тя каза, че "населението трябва да остане бдително и да съобщава на полицията за всякакви подозрителни действия".

Италия засили граничния контрол в отговор на терористичните атаки във Виена и Ница, съобщи днес вътрешното министерство, цитирано от ДПА.

Решението за тази стъпка е взето на съвещание на националния комитет за сигурност, в което е участвала вътрешната министърка Лучана Ламорджезе, шефове на полицейски и разузнавателни служби и други служители.