21-годишен мъж от тунизийски произход стои зад нападенията в Ница от вчера, при които загинаха трима души, предадоха световните агенции.

Разследването на терористичната атака в курортния град сочи, че нападателят е влязъл във Франция нелегално около месец преди да убие трима души в църквата "Нотр Дам".

Преди това - на 20 септември, мъжът е бил свален от кораб, превозващ мигранти, а срещу него е било заведено дело за депортиране от италианска страна.

Въпреки това той е успял да се прехвърли от Лампедуза в континентална Италия през пристанището Бари на 9 октомври и след това да отпътува за Франция.

В църквата в Ница е открита и раницата на извършителя, съобщава БНТ - в нея е имало още два ножа, коран и документи, издадени от Италианския червен кръст.

Според тях, той е тунизийски гражданин, роден през 99-а година. Атентаторът не е бил известен на службите за сигурност. Агенция Франс прес го назова като Брахим Аусауи.

Документите му били издадени, след като дошъл с мигрантска лодка на остров Лампедуза миналия месец.

Камери на гарата в Ница са го заснели да влиза в нея в 6:47 часа (7:47 часа българско време) вчера. Там е сменил обувките си и е обърнал връхната си дреха отвътре навън. Други камери са го заснели да влиза в църквата в 8:30 часа (9:30 часа българско време), предаде Асошиейтед прес. Кървавата драма се разигра половин час по-късно.

Мъжът беше прострелян от полицията и е в критично състояние. Той е бил откаран в местна болница. Дори в безпомощно състояние той е крещял „Аллах е велик“.

На мястото на нападението се събраха стотици хора снощи на бдение.

 

БТА съобщи, че бразилка е една от трите жертви на ужасяващият атентат, позовавайки се на бразилското външно министерство и Франс прес.

"Бразилското правителство с голямо прискърбие съобщава, че една от убитите е била пребиваваща във Франция 44-годишна бразилка, майка на три деца", се казва в изявление на министерството. В него се добавя, че "бразилското правителство енергично осъжда този ужасяващ атентат".

Бразилката е била тежко ранена и е издъхнала от множеството си прободни рани в намиращ се наблизо ресторант.

Друга жена, на 60 години, е била "с дълбоко прерязано гърло, от порядъка на обезглавяване", заяви националният прокурор за борба с тероризма Жан-Франсоа Рикар. Заклан е и 55-годишният клисар на църквата, баща на две деца.