Гражданин на Северна Македония и Австрия от албански произход е извършил терористичното нападение във Виена, при което бяха убити четирима души, един от които е самият терорист. Има и общо 15 ранени, като 7 са в тежко състояние. Невинните жертви са четири.

Убитият нападател е бил на 20 години. Той има и предишна присъда, свързана с терористична дейност, предаде Асошиейтед прес, цитирайки източник от местната полиция. Той е идентифициран като Куйтим Файзулаи с двойно гражданство на Австрия и на Северна Македония.

Застрелян е от полицията минути след началото на нападението. Освен автомат и пистолети е носел имитация на колан с експлозиви.

Австрийският вътрешен министър Карл Нехамер обяви на брифинг, че спецчасти са претърсили дома на убития терорист и са прегледани видеозаписи от камери близо до синагогата в центъра на автрийската столица. 

Нехамер определи убития нападател за "ислямски терорист", който е бил симпатизант на ИДИЛ.

Според Нехамер събраните досега доказателства не показват, че е имало втори нападател, въпреки че това не може да се изключи.

По думите му следователите продължават да проучват видеозаписи от местопрестъплението, които бяха предоставени на полицията от местното население.

"Засега не можем категорично да кажем, колко престъпници носят отговорност за извършеното", добави министърът, цитиран от ТАСС.

Нехамер каза и, че броят на ранените се е увеличил до 22, а 14 души, свързани с нападателя, са задържани за разпит, след претърсвания на 18 жилища във Виена и околностите й.

Реакции

„Шокирана и натъжена съм от бруталното нападение, извършено във Виена. Мислите ми са със семействата на жертвите и с австрийския народ. Европа е напълно солидарна с Австрия. Ние сме по силни от омразата и терора“, написа в туитър председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

„Европа категорично осъжда този страхлив акт, който отне човешки животи и нарушава нашите човешки ценности“, пише председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Турция осъди смъртоносната терористична атака във Виена, в която бяха убити двама граждани, предаде ДПА.

В изявление на турското външно министерство се казва, че Турция поднася и съболезнования на семействата на жертвите и пожелава бързо възстановяване на ранените.

"Като страна, която се бори с всякакъв род тероризъм от десетилетия, Турция се солидализира с австрийския народ", се казва още в изявлението.

Германската канцлерка Ангела Меркел обяви ислямския тероризъм за "общ враг" след изявлението на Нехамер.