Шефът на Националния оперативен щаб проф. д-р Венцислав Мутафчийски не е успял да спре военно учение на полигона Корен и затова болни от коронавирус армейци пълнят болниците.

Това стана ясно днес от думите на премиера Бойко Борисов по време на оперативното му съвещание с министрите.

„В момента болниците са под натиск. Армията, заради ненужни учения, и това ще го кажа, въпреки предписанията на ген. Мутафчийски да не се провежда учението в Корен, че е опасно, то се проведе. ВМА е пълна, генералитет, войници, офицери... И продължава да му се размахва юмрук, с кое право не знам“, казва Борисов.

От изказването му не става ясно кого визира, но Клуб Z припомня, че премиерът изигра основна роля за смазването на авторитета на ген. Мутафчийски по време на първата вълна от коронавирус през пролетта. Борисов лично организира (контра)медицински съвет, който оборваше тезите на Мутафчийски, и, в който под ръководството на проф. Коста Костов влизаше и доц. Атанас Мангъров - основен подстрекател на тезите за безопасния вирус и ненужното носене на маски.

По време на съвещанието, без да става ясно кои точно показатели има предвид, министър-председателят казва, че България е сред „най-стабилните 3-4 държави в Европейския съюз“:

„Въпреки обвиненията в комсомолски план, ние се борим за хората, борим се държавата да се измъкне и сме все още от най-стабилните 3-4 държави в Европейския съюз. Но хората имат нужда от подкрепа, затова го правим, затова го вършим.“

С тези думи премиерът анонсира намерението си да бъдат отпуснати допълнителни средства към заплатите на медицинския персонал в болниците, както и за увеличение на заплатите в системата на МВР. Той съобщи, че ще бъдат осигурени и допълнителни 143 млн. лева за детски надбавки.

„Ние сме единствените, както виждате... Това Австрия, Солун, всичко се затваря. Терор. Разговарях с канцлера, ужасни са условията навсякъде в света. Ние се справяме и аз апелирам - подавам ръка на всеки, който иска да изведем народа за няколко месеца. След април ще има ваксини, ще има лекарства, вертикално ще се издигнем тогава, защото ще спасим хората, ще спасим бизнеса, ще спасим всичко“, продължава министър-председателят.

Накрая той обяснил, че съжалява, защото „[президентът Румен] Радев продължава да разединява нацията“.

„Нужна е малко добрина, малко смирение, системите са напрегнати! Не ви вярват хората, иначе отдавна да сме си тръгнали“, добавил премиерът по отношение на опонентите си, цитиран от пресцентъра си.

А на записа от срещата (виж видеото по-долу) се чува да казва:

„Малко смирание няма, да отидеш да награждаваш (днес Румен Радев връчва отличия за „Мениджър на годината“ - бел.ред.), за да кажеш, че трябвало да си отидем. Ама кой да дойде? Оня, СМС-а, ама той пръв се скри у болницата (вероятно има предвид главния секретар на президента Димитър Стоянов - бел.ред.) Кой да дойде? Или оня със съдебните дела по телефона (вероятно има предвид секретаря по правни въпроси на президента Пламен Узунов - бел.ред.)? Кой да дойде? Мога да ти отговоря така. Защо, бе, човек? Дай два-три месеца - ще биете, ще управлявате. Ако сте силни, ако не сте, ще стане обратното. Пари ви гарантирам до следващия ноември ще има, колкото трябва“.