Премиерът Бойко Борисов изрази увереност, че с помощта на Германия ще бъдат постигнати правилни решения относно казуса с Република Северна Македония. Това стана по време на видеоконферентен разговор с канцлера на Федерална Република Германия Ангела Меркел, съобщиха от правителствената информационна служба.

"Аз и България сме благодарни за ангажимента на германското председателство и лично на Вас за търсенето на формули, които да позволят началото на преговорите на Република Северна Македония за членството в Европейския съюз", отбеляза премиерът Борисов пред Меркел.

Пред германския канцлер премиерът Борисов изрази позицията на България, която външната министърка Екатерина Захариева представи вчера в Берлин. По време на 40-минутния разговор министър-председателят изрази увереност, че с помощта на Германия, особено по време на нейното председателство на Съвета на ЕС, ще бъдат постигнати верни и правилни решения по темата.

По-рано днес Захариева упрекна Северна Македония, че не спазва договора за добросъседство, подписан между двете страни преди 3 години. Според нея той не се спазва не само по отношение на дейността на историческата комисия. Захариева заяви, че има проблеми с Коридор номер 8, че Скопие създава пречки пред български инвеститори, че отстъпва от приетата формула за езика и др.

Тя изтъкна,че България е признала съвременните реалности още когато първа в света е признала Македония като независима държава. Отказът на Северна Македония да признае историческите реалности обаче създава проблеми в съвременноста, включително малцинствени искания от страна на Скопие. Захариева все пак смята че все още е възможно да се стигне до решение на спорните въпроси и България да даде зелена светлина за преговори на Северна Македония с ЕС.

По-краен в позицията си бе вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. Той заяви, че единствена гаранция за това, че Скопие ще изпълни договора, е подписването на анекс към него, в който да се поемат ангажименти за изпълнение на българските искания. Според Каракачанов без такъв анекс България не може да се съгласи с това Северна Македония да започне преовори с ЕС.

Подобно бе и становището на президента Румен Радев. Той призова за отлагане на преговорите между Северна Македония и ЕС, ако няма решение.

Български и македонски учени пък призоваха политиците да решават съвременните проблеми и да не оказват натиск върху решаването на спорните въпроси в историята.