Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че към договора за добросъседство със Северна Македония трябва да има писмен анекс, който да гарантира българските изисквания.

В разпространена позиция той бе категоричен, че само такъв анекс, а не изявления на македонски политици, могат да бъдат гаранция, че Скопие ще изпълни своите задължения по договора, което досега не прави. Според Каракачанов без такъв анекс България не може да подкрепи европейското членство на Северна Македония.

Вицепремиерът заяви, че доверието на София към Скопие е изгубено, поради системно неизпълнение на поетите от македонска страна ангажименти.

"Бих искал да отбележа усилията на министъра на външните работи Екатерина Захариева и на председателстващата Европейския съюз Федерална република Германия за опита им да доближат позициите на българската и на македонската страна. Подкрепям основните констатации на българския външен министър, че двустранният договор между Република България и Република Северна Македония не се спазва от македонска страна. В резултат на това към този момент доверието на София към Скопие е изгубено, поради системно неизпълнение на поетите от македонска страна ангажименти", заяви Каракачанов.

Той припомни, че от октомври 2019 г. България има рамкова позиция, утвърдена от парламента, в която ясно са дефинирани сроковете и условията, при които ще подкрепим членство на Северна Македония в Европейския съюз.

"Нито едно условие от Рамковата позиция не е спазено от македонска страна, особено условията за постигане на напредък в работата на двустранната историческа комисия, която практически бе едностранно блокирана от правителството в Скопие. Напълно неприемливо остава за мен Македония да получи подкрепа за започване на преговори за ЕС с намирането на какъвто и да е компромис с Декларацията от 1999 г., подписана между двете страни, или без ясно признание от страна на Скопие на българските корени на съвременния македонски език и история след 1944 г.", заяви Каракачанов.

И допълни:

"Не смятам, че към момента България разполага с гаранции от македонска страна за изпълнението на Договора от август 2017 г. и не приемам, че такива гаранции могат да бъдат изявления на членове на македонското правителство, или само декларация от тяхна страна. Единствена гаранция би могъл да бъде писмен анекс към Договора от 2017 г., отразяващ българската Рамкова позиция и декларацията на българския парламент от октомври 2019 г.

В обратен случай България не може да подкрепи европейското членство на Македония при никакви условия и при никакъв външен натиск, ако за целта българската страна ще трябва да жертва своите национални интереси, допускайки в ЕС една антибългарска държавна идеология, наследена от времето на комунистическа Югославия и – за съжаление - съхранявана с всички усилия от сегашното правителство в Скопие".