Като "вяли декларации" за език и за име определи президентът Румен Радев изявлението на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева от днес относно хода на преговорите със Скопие за даване на зелена светлина за членство в ЕС. Според държавния глава езикът и името са само част от проблема и преговорите трябва да бъдат отложени, ако Северна Македония не започне да спазва заложените в Договора за добросъседство ангажименти.

"България трябва да се бори за това преговорната рамка да е обвързана с рамковата позиция на Народното събрание по тема с ясни граници за спазването на принципите на Договора. Ако това не се случи - да бъдат отложени преговорите до обвързващо двустранно споразумение", заяви Радев, като посочи, че това може да стане и с анекс към договора за добросъседство.

"Не можем да дадем европейска легитимация на омразата към България. Да виждаме текстове в учебници, музеи (..), обидни формулировки за нас. Не можем да ипотекираме нашата национална идентичност", допълни той.

Днес Захариева обобщи резултата от вчерашните разговори в Берлин, където се срещна с министрите на външните работи и на европейските въпроси на Северна Македония. За тази среща тя обясни, че има напредък по отворените въпроси, но въпреки напредъка след петчасови преговори България не е в състояние да одобри преговорната рамка. През последните два месеца българската страна предупреждава, че може да не одобри първата междуправителствена конференция, нито преговорната рамка между Северна Македония и ЕС. Според Захариева обаче все още има шанс това да не се случи.

Според нея има напредък по няколко теми. Северна Македония има готовност да заяви, че и новото ѝ име не представлява териториални претенции към географския регион Северна Македония (част от който е в България). Друг пробив е сближаването на позициите по начина, по който ще се назовава непризнатият от България македонски език. Тя обаче не съобщи подробности.

В този контекст Радев заяви, че това са "вяли декларации за език и за име, които се правят в момента - това е само част от проблема, който е по-дълбок".

Радев коментира и противоепидемичните мерки на правителството, като ги определи като "панически".

"Докато правителството се разхождаше по всевъзможни магистрали, багери, кравеферми, и т.н. се изпусна време. Сега виждаме панически мерки, комсомолски ентусиазъм", заяви той, визирайки премиера Бойко Борисов, който обикаляше с джипа си страната.

По думите му е било пропуснато ценно време. Призова и гражданите да не вярват на "телевизионни спасители".

По-късно Радев проведе телефонен разговор с президента на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер (след като премиерът беше говорил с Ангела Меркел и й беше благодарил - б.р.)

Според съобщението от "Дондуков" 2 след разговора е била обща позицията, че европейската перспектива за страните от Западните Балкани и за Република Северна Македония има ключово значение за укрепване на стабилността и е важен знак за развитието на целия регион.

"За целта е необходим траен и устойчив напредък на Република Северна Македония в изграждането на добросъседски отношения с България", заяви президентът Радев, цитиран в съобщението. 

Държавният глава отбеляза очакването на страната ни за ясни правно обвързващи гаранции, че единството на българската нация и културно-историческото ни наследство, като ключови елементи на националната ни идентичност, няма да бъдат никога поставени под въпрос от външни фактори. 

България е отговорен член на ЕС и няма да допусне нерешени двустранни проблеми да подкопават единството на съюза, отбеляза още Румен Радев.

Според президента най-удачният вариант да не се стига до това, е като Националната рамкова позиция, приета единодушно преди година от Народното събрание, бъде включена в гл. 35 от преговорната рамка за Република Северна Македония с ясно обособени критерии и времеви срокове, които да бъдат съблюдавани през целия преговорен процес.

Ако подобно решение не е възможно, страната ни ще работи за двустранно споразумение с Република Северна Македония, в което в дух на приятелство и добросъседство да бъдат разрешени всички двустранни въпроси.