Демократите отнеха първо място от актива на републиканците в Горната камара на Конгреса с победата на бившия губернатор на Колорадо Джон Хикънлупър в щата срещу настоящия сенатор републиканец Кори Гарднър, съобщава Франс прес.

Републиканецът Джон Корнин бе преизбран за сенатор от Тексас, информира Ройтерс. Това е първата победа от общо 12 уязвими места за републиканците в силно оспорваната надпревара за Горната камара на Конгреса в САЩ.

Републиканецът Линдзи Греъм спечели изборите за Сената в Южна Каролина, съобщава Асошиейтед прес. Лидерът на републиканците в Сената Мич Маконъл също бе преизбран.

Може да отнеме дни, а дори и месеци до обявяването на окончателните резултати от изборите за поне пет от местата в Сената.

Тъй като общественото неодобрение за президента Доналд Тръмп влияе върху популярността на Републиканската партия в цялата страна, политическата кариера на някои сенатори републиканци е поставена на карта, отбеляза агенцията.

Най-оспорвана е надпреварата за 12 места в Сената, държани в момента от републиканци, и за две под контрола на демократи.

Към 6:00 часа българско време, като се позова на американски медии, АФП съобщи, че очаквано демократите запазват контрола си върху Камарата на представителите в САЩ. Очаква се те да спечелят четири или пет допълнителни места. В момента демократите държат 232 от 435 места в Долната камара на американския Конгрес, докато републиканците контролират Сената.

Америка е президентска република, но при стриктно спазване на разделението на властите. Президент без мнозинство в двете камари на Конгреса би бил немощен и трябва да прави компромиси, за да прокарва политиката си и да прави назначенията, които смята за нужни. И не на последно място - от Конгреса зависи дали няма го импийчне.

На тези избори американците гласуваха за всичките 435 места от Камарата на представителите и за 35 позиции в Сената от общо 100. Прогнозите бяха, че демократите имат 97 на сто шанс да запазят доминацията си в Камарата на представителите и 77% шанс да спечелят мнозинство в Сената.

Очаквайте подробности.