"Като юмрук трябва да е правителството, но като юмрук заедно с народа си. Не срещу, а заедно с народа в юмрук."

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на работно онлайн съвещание с членовете на правителството, съобщи правителствената пресслужба. Във фейсбук профила му се появи и видеоматериал от съвещанието. Борисов е с коронавирус и е изолиран вкъщи, където се лекува. 

„Хората разбраха какъв преврат искаха да се направи в България. Това се знаеше, че ще дойде. Целта беше да няма правителство, целта беше да няма бюджет и да няма финанси. България да колабира. Народът ни повярва, продължава да ни държи първа политическа сила, защото само в нас има доверие, че можем да ги измъкнем в кризата. Затова желая, разпореждам, колкото и да ми е зле, ако е казал Господ, ще го преодолеем заедно. Но всеки един от вас, за всеки един случай, в своята си сфера, неотстъпно - на първата линия. Неотстъпно!" 

И веднага след това разпореди на здравния министър и на шефовете на водещите софийски болници "Пирогов" и ВМА да "упътват" хората и да ги "успокояват" пред входа на здравните заведения. Да "лекуват" остана последно в списъка му:

"Трябва организация. Никакво колебание, никакво! Всички заедно, там, на първа линия. Мутафчийски, Балтов, Ангелов, всички тези доктори, които имат име, професори, трябва да са там пред болниците, да посрещат, да помагат, да упътват, да успокояват, да лекуват."

Борисов разпореди на министъра на здравеопазването пред всяка болница у нас, както държавна, така и частна, да се организират изнесени пунктове, в които докараните пациенти бързо да бъдат диагностицирани и насочени към необходимата им медицинска помощ.

После настоя съвместните действия на държавните институции да продължат при най-строга организация, ред и пълна мобилизация:

„Ползвате всичко – пожарни, полиция, облеклата. Ананиев е подсигурил абсолютно всичко финансово, което е необходимо. Лекарства - всякакви видове за всякакви болни. Всичко това трябва да се прави незабавно“.

Министър-председателят добави също, че е важно българските граждани да бъдат информирани, че ако са били контактни на лица с COVID-19, следва да се самоизолират незабавно. 

По думите му институции като НОИ и МЗ разполагат с хотелски бази и санаториуми из страната, които също могат да се използват за настаняване. По този начин може да се намали допълнително натискът върху болниците, където това е възможно. Според премиера е от изключително значение да има гъвкавост и да продължи извършването на наложителните операции (плановите операции в момента са спрени със заповед на здравния министър заради извънредната епидемична обстановка - б.р.).

„Животът трябва да върви“, изтъкна Борисов и добави: „Аз съм убеден, че все пак март-април ще имаме ваксини, ще имаме нещо, което ще спаси света и ще тръгнем напред“. 

Той съжали, че неговите колеги в Европа не го слушали, когато искал единни мерки за цяла Европа. Тогава щяло да ни е много по-леко. Въпреки това "ние най-правилно управлявахме кризата", похвали се още Борисов:

"Но хората трябва да се пазят: маски, дистанция, маски, дистанция, за да не спре животът. Това, че много от тях имат самочувствие, имат бодрост, това не е обезателно толкова лошо. Важното е да пазят другите."

"Сега храним народа" и "Не подадохме оставка за тяхно добро"

"Колко години ми се смяха, че съм говорил за „мазнинка“ и че трябва да пазим парите. Колко? Постни ми били пиците. Що не съм нахранил народа? Сега храним народа! Когато не може да работи, сега се храни. Българите са мъдри, те казват: бели пари за черни дни. Затова, Ананиев, сега сме длъжни да даваме, да ги подпомогнем, да оцелеят, да оживеят", разпали се премиерът, обръщайки се към финансовия министър.

Според министър-председателя е важно също така да не спират съдебните процеси и където е възможно институциите да функционират онлайн.

„Държавата не трябва да бъде затваряна. В много държави това е лесен подход - локдаун, затваряме, най-лесно, най-чисто. Ние трябва да убедим хората с разум“, заяви премиерът.

„Хората трябва да разберат, че са взели правилното решение и това, че не подадохме оставка е било само за тяхно добро. Да се мъчим в най-тежкото време, но да ги спасим и ще ги изведем и от здравната, и от финансовата, и от икономическата криза“, категоричен беше министър-председателят, цитиран от пресцентъра си.

“Светът влиза в най-тежкото време. Терор, пандемия, затворени икониомики. Най-тежко е сега да се управлява. Народът очаква да го изкараме от кризата, ако го изкараме, може да се пенсионираме”, заключи Борисов.

Той каза още, че е време "да изведем държавата от този безпрецедентно тежък момент. И ще го направим!" След това народът ще реши кой да управлява, но "ние ще подсигурим не само гражданите и бизнеса, но и наследниците ни във властта".

По думите му трябва да продължат социално икономическите мерки и да има приходи в бюджета. „България с ИТ технологиите, с всичко това, което се прави в ИТ сектора, в икономиката ще дръпнем по-бързо от останалите. Но да запазим и хората – това искам от вас“, обърна се премиерът към членовете на правителството.

Борисов посочи още, че в този труден период е от голямо значение взаимодействието и с местната власт. „Помагайте на кметовете с всичко, каквото може“, разпореди още той на министрите. А явно говорейки на здравния министър добави:

"Ти трябва да си им като баща в момента на докторите – с добро, с лошо, но всичко трябва да върви. Това искам от вас."

 Думи имаше, разбира се, и за опозицията. Явно визирайки разболялата се от коронавирус лидерка на БСП Корнелия Нинова, Борисов каза:

"За радост, казвам „радост“ в кавички, че и опозицията като понесе щетата сега, малко добротата почва да им се връща. Разбраха какво е ти да си клечката. Ако друга клечка гори и се чупи, ти е все едно, но когато ти станеш клечката не ти е толкова безразлично, дали клечката ще си замине. Така че сега горе-долу всички вече са на един акъл и разбраха, че сега шега с тази работа няма."