Ръководството на Министерството на вътрешните работи и синдикатът на служителите в системата не се разбраха за увеличение на заплатите на полицаите с повече от вече обещаните 10%. Днес се проведе среща между заинтересованите страни, но тя е преминала, без да се постигне съгласие и от сдружението на служителите обявиха, че планираният протест за неделя - 8 ноември, ще се състои. 

Той ще бъде пред църквата "Свети Седмочисленици" в София, в непосредствена близост до министерството. 

Припомняме, че от най-голямата синдикална федерация на служителите в МВР обясниха, че искат по-голямо увеличение на заплатите от предвидените 10% от 1 януари 2021 година. Както Клуб Z писа, въпреки внесените от министър Христо Терзийски промени, свързани с признаване и съответно заплащане на повече часове извънреден труд, МВР служителите са недоволни, че не попаднаха сред 34 държавни администрации, които по личното обещание на премиера Борисов получиха повишение за борба "на първа линия" срещу пандемията от коронавирус.

Въпреки че исканията им бяха издигнати по време на активното използване на силите на реда срещу протестите в страната, от полицейските синидкати отричат претенциите им да имат общо с политическата обстановка.

"В момента не можем да се разберем, защото министър Терзийски, без да му държа сметка за това, няма откъде да извади нещо повече от вече приетите от Министерския съвет, ако не се лъжа, 154 милиона, което значи 10%. С 10% няма как да спрат протестите ни", заяви след срещата днес Валентин Попов от синдиката. 

Организацията обясни, че ако след първия голям национален протест отново няма разбирателство между синдикатите и ръководството, протестите ще продължат и с национални, и с регионални прояви.

"Колегите, и то според мен доста основателно, се почувстваха пренебрегнати и обидени. Съгласете се, че на фона на тези до 30%, за които става дума във въпросното постановление, едни 10% за нас звучат наистина малко обидно", добави Попов. 

От своя страна министърът на вътрешните работи Христо Терзийски обясни пред „Хоризонт“ преди срещата, че е възможно след срещата със синдикатите в МВР да бъде проведен и Съвет за социално партньорство. Това обаче ще стане факт през следващите дни.