Синдикатите в МВР започват трудни преговори с ръководството за увеличение на заплатите. Ако не се постигне споразумение, на 8 ноември - Архангеловден, когато е и професионалният им празник, недоволните полицаи излизат на протест.

От най-голямата Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) обясниха пред БНР, че искат по-голямо увеличение на заплатите от предвидените 10% от 1 януари 2021 година.

Както Клуб Z писа, въпреки внесените от министър Христо Терзийски промени, свързани с признаване и съответно заплащане на повече часове извънреден труд, МВР служителите са недоволни, че не попаднаха сред 34 държавни администрации, които по личното обещание на премиера Борисов получиха повишение за борба "на първа линия" срещу пандемията от коронавирус.

Полицаите са недоволни, че не са включени в списъка на ведомствата, където заплатите ще бъдат вдигнати с 30 на сто.

От СФСМВР вече направиха няколко предупредителни протеста в страната.

Въпреки че исканията им бяха издигнати по време на активното използване на силите на реда срещу протестите страната, от полицейските синидкати отричат претенциите им да имат общо с политическата обстановка.

От своя страна вътрешният министър Христо Терзийски обясни пред „Хоризонт“, че е готов на преговори и е поканил протестиращите полицаи на среща днес.

Той уточни, че е възможно след срещата със синдикатите в МВР да бъде проведен и Съвет за социално партньорство. Това обаче ще стане факт през следващите дни.