Резолюцията на Европарламента за България от 8 октомври е принудила Европейската народна партия (ЕНП) да припомни на своите евродепутати строгите си правила.

Едно от тях е, че нелоялните на партийната линия членове на политическата група няма да бъдат назначавани за докладчици и дори за докладчици в сянка.

Друга причина е гласуваният от ЕП климатичен закон.

Само усърдните и верни евродепутати от ЕНП ще имат право на влияние върху законодателството. Това гласи „окръжно“, цитирано от „Политико“. Изданието твърди, че става дума за нови правила на парламентарната група.

За разпределението на докладите ще има един основен критерий и той се нарича лоялност, пише „Политико“. Доброто познаване на дадено досие фигурира в раздел „останали критерии“, сред които са опит и подготовка.

Според информиран източник обаче става дума не за нови, а за стари правила. Те били припомнени преди гласуването на Общата селскостопанска политика преди десетина дни, сподели пред Клуб Z източникът, пожелал да не бъде назован.

Главна причина за това бил вотът на „бунтарите“ от ЕНП в подкрепа на резолюцията за България и на целите за борба с климатичните промени. Тези теми били капката, преляла чашата.

ЕНП препоръча на своите евродепутати да не подкрепят резолюцията за България. Шестима представители на политическата група обаче гласуваха „за“, а други 23-ма се въздържаха. Сред подкрепилите резолюцията бе и Радан Кънев. Той е от ЕНП, но представлява „Демократична България“ (ДБ).

Проблем е имало и при вота по климатичния закон. Той е гласуван на същата сесия, когато бе приета и резолюцията за страната ни. Тогава Европарламентът прие намаляване на вредните емисии до 60 на сто до 2030 г. Партийната повеля на ЕНП бе да се подкрепи таван до 55 процента. Много депутати от партията обаче не се подчиниха на директивата. Сред тях имаше и мнозина от ЕНП. По тази тема разногласията не са между различните политически групи, а между страните членки на ЕС.