В Словакия започна масово тестване за коронавирус на жителите на възраст над 10 години, което се прави за първи път в света, предадоха Франс прес и ТАСС, позовавайки се на властите и на медии.
Програмата вече беше разкритикувана за слаба подготовка.
Около 45 000 души - здравни работници, военни и полиция - ще извършват днес и утре антигенни тестове на населението в около 5000 пункта, които ще работят от 7 ч. до 22 ч. местно време.
Инициативата за всеобщо, доброволно и безплатно тестване на словаците за коронавирус предложи министър-председателят Игор Матович. По-рано той съобщи, че за целта правителството е купило от чужбина 13 милиона теста.


Светът ще следи внимателно, това което правим, заяви през седмицата Матович и изтъкна, че мярката ще спаси живота на стотици хора.
Антигенните тестове дават бързи резултати, понякога за минути, но се смятат за по-малко надеждни от тестовете PCR, при които пробата се изпраща в лаборатория за анализ.
Участието в словашкото масово тестване не е задължително, но човек, който няма удостоверение за отрицателен резултат от тест, може да бъде санкциониран със сериозна глоба или да бъде арестуван от полицията, посочва АФП. Всеки с положителен резултат от теста е длъжен да остане под карантина 10 дни.

"Това за нас ще бъде пътят към свободата", отбелязва Матович, намеквайки, че свързаните с пандемията рестрикции може или да бъдат смекчени след края на тестването, или засилени, ако програмата не бъде изцяло осъществена.

Всеобщо тестване вече беше извършено в цели градове в Китай, но Словакия е първата държава, която прави това. Малки европейски страни като Люксембург и Монако също обявиха програми за масово тестване.


Подобно на други държави Словакия, с население от около 5,4 милиона души, отчита значително увеличение в броя на заразените с коронавирус, макар и да остава под средното равнище за Европейския съюз.
Вчера властите съобщиха за пореден рекорден брой нови заразени - 3363-ма за денонощие, с което потвърдените случаи стават 55 091. Починалите досега са 212.
В болница се намират 1411 пациенти с коронавирус, като 110 са в интензивно отделение, а 85 от тях са на изкуствено дишане.
Правителството се надява да приключи националното тестване за два дни и следващия уикенд да извърши друга серия тестове. То обаче се затрудни да намери медицински персонал за всички пунктове и беше принудено да предложи допълнително заплащане на медиците.
При пилотно тестване миналата събота и неделя в четири района с висок риск хората чакаха на опашка по два часа.
Словашката асоциация на общопрактикуващите лекари разкритикува плана на правителството като зле подготвен. Според организацията "съсредоточаването на милиони хора" на местата за тестване "е в разрез с препоръките на експертите по заразни болести за свеждане до минимум на социалните контакти и движението".
В Словакия на 1 октомври беше въведено извънредно положение, което ще трае 45 дни. Първото извънредно положение, въведено заради коронавируса в страната, продължи от 16 март до 14 юни.