Прокуратурата е детайлизирала обвинението си срещу шефката на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова (която междувременно се омъжи и вече е Сербезова., б.р.).

Новото обвинение е старото, но детайлизирано - за „заблуждаващи знаци за тревога“, става ясно от информация на БНР.

Професорката се превърна в "любимец" на прокуратурата заради свои изказвания за положението в страната покрай пандемията. След няколко нейни коментара срещу самата прокуратурата, изненадващо в рамките само на дни срещу нея се стовариха НАП - с цялостни финансови ревизии на нея и съюза, както и АДФИ. Това разкри тя само преди дни. И си пожела да се изгради такава наказателна система, която да не зависи от личностните проблеми, егото и желанието за мъст на определени овластени лица - без да каже за кого говори.

Тя е подведена по член от НК, за който изпраща заблуждаващи и тревожни знаци в обществото - който член се ползва рядко, обичайно само за "шегаджии", които звънят неоправдано на тел. 112.

След като я обвини, прокуратурата изненадващо сама предложи по делото да отпадне наказателната отговорност и да има само глоба.

Всичко това стигна до Софийския районен съд, който - както Клуб Z писа, разкритикува обвинителния акт - че е неясен, че са допуснати нарушения и че дори не се разбира колко "престъпни деяния" се претендират срещу професорката заради две нейни интервюта - по БНТ и БНР.

Сега предстои върнатото дело отново да влезе в съда, а междувременно в Европейския съд по правата на човека в Страсбург е регистрирана жалбата на Асена Сербезова срещу действията на българската прокуратура, съобщава БНР.