Някои събития от март месец се повтарят - например неходенето на лекар или това, че има лекари, които абдикират и не искат да лекуват пациенти с коронавирус.

Това заяви днес пред бТВ шефката на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова (преди брака - Стоименова, б.р.). Тя беше една от малцината, върху които по време на извънредното положение се "стовари" прокуратурата - по члена от Наказателния кодекс, че е всявала паника у населението.

„Колеги ми изпращат снимки от различни диагностично-консултативни центрове – пациенти с определени симптоми да се лекуват по телефона. Да, но как ще получат рецепта - все още няма възможност за електронна рецепта?!

Отново ще се нагнети напрежение при фармацевтите, защото те ще бъдат изправени пред ситуацията пациент да покаже телефон, че му е „изписана“ една или друга рецепта, а фармацевтът ще трябва да отпрати пациента отново при лекаря“, заяви председателката на БФС.

Тя отговори и на въпрос - има ли недостиг на лекарства с уговорката, че преди прокуратурата й образува дело именно заради предупреждения и изказвания.

"Принципно положение е, че недостигът на лекарства винаги съществува - в едни периоди липсват едни лекарства, в други периоди - други. И това е нещо нормално", заяви тя.

От думите й стана ясно още нещо любопитно - че самият Български фармацевтичен съюз ще разчита да научи по Закона за достъп до обществената информация колко ваксини са внесени в дъжавата, колко са стигнали до дистрибуторите и до аптечната мрежа.

"Българските фармацевти в аптеките не задържат ваксини - те просто не разполагат с такива или ако разполагат, са в в маки количества", изтъкна професорката.

Както Клуб Z писа, тя все още е обект на съдебно дело заради две свои интервюта пред различни медии. Прокуратурата й повдигна обвинение по члена за "който предава неверни повиквания и заблуждаващи знаци за помощ".. След което сама предложи дело да няма, а да се преобразува в административна санкция (глоба). Софийският районен съд обаче прекрати наказателния процес и го върна на държавното обвинение - да си оправи обвинителния акт.

Всичко товя бе гарнирано със станалата традиционната при подобни случаи координирана и стройна атака в кафявите медии от корпулентния кръг.

Днес фармацевтката напомни:

"Имаше проверки по аптеките. Всъщност от БФС и аз лично като негов председател апелирахме към една "институционална милост" - да не влизат по 10-12 проверяващи в аптеките, за да може фармацевтите да изпълняват своите задължения.

Вероятно с това сме подразнили прокуратурата, защото тя организираше тази проверки. И само за няколко дни аз се сдобих с обвинение, с две данъчин порверки. На 10 април си получих обвинителния акт, а на 13 април стартира нова проверка, с която АДФИ проверява моята дейност за 3-годишен период от време - само когато аз съм била директор в Изпълнителната агенция по лекарствата."

На въпрос на водещата - какво са открили НАП и АДФИ, Сербезова обяви, че и двете данъчни ревизии - на нея и на Съюза, още текат.

А що се касае до АДФИ - след 5 месечен престой в Агенцията по лекарствата е стигнала до извода, че има неправилно осчетоводяване на такси. Тя изтъкна, че става въпрос за ред, който съществува от 2009 г. и който е заварен от нея, поддържа се същият и днес. Но "нередностите" са открити точно в нейния мандат.

- Как си представяте, че тази държавна машина в един момент с изправя  с цялата си мощ срещу вас - попита я водещата

- Обяснявам си го с човешкия фактор. Защото определени хора, когато разполагат с власт, те употребяват тази власт.

Точно затова трябва да създадем система и общество... Може да ви звучи много утопично... Хайде, не в 100 %, но в много голям процент - близко до 100-те, да бъде независима от егото, личните проблеми и желанията за мъст на определени хора с власт."

Тя отбеляза, че не може да си обясни как за 5-6 дни може да се организира всичко това като проверки и като обвинение.

И се зачуди как е възможно да се приравнят две интервюта към фалшив сигнал за бомба.

Сербезова цитира адвокат, който й е казал, че прокуратрата може за 10 минути да ти съсипе живота и ти след 10 години да докажеш, че си права. Но призова повече хора да не се притесняват и да опитват да докажат, когато фактите и правдата са на тяхна страна. И че ако те станат критична маса, прокуратурата може пък и да се замисли.

Проф. Сербезова е завела жалба срещу държавата в Страсбург за нарушаване на човешките ѝ права. Завела е искова молба и срещу прокуратурата.