В много мюсюлмански страни избухнаха демонстрации срещу френския президент Еманюел Макрон.

40 000 излязоха на протести в Дака - столицата на Бангладеш. Гневни мюсюлмани замеряха с обувки плакат с лика на Еманюел Макрон, други носеха банери с надпис "Обидата не е свобода".

Стотици палестинци организираха демонстрации в Ал Рам (град в близост до Ерусалим). В Сирия гневни мюсюлмани гориха плакати с образа на Макрон, а френският трикольор беше подпален в либийската столица Триполи.

Френските стоки бяха изтеглени от супермаркети в Катар, Кувейт и други страни от Персийския залив, предаде Ройтерс.

Протест срещу френския държавен глава имаше и в Турция. Изградилата се през годините вражда между Париж и Анкара в сферата на геополитиката придоби кръчмарски измерения, след като Ердоган обяви, че Макрон страда от психически проблеми и призова турския народ да бойкотира френските стоки.

Чеченският лидер Рамзан Кадиров обяви, че Макрон вдъхновява терористите, като оправдава карикатурите на пророка Мохамед, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Кадиров е бивш сепаратист, по-късно подкрепил военната кампания на Кремъл, която сложи край на ислямистките вълнения в републиката, част от Руската федерация. Той се опита да омаловажи факта, че убиецът на Пати е роден в Чечения, като каза, че нападателят е израснал във Франция.

"Вие тласкате хората към тероризъм, като не им оставяте никакъв избор, създавате условия за разрастване на екстремизма в главите на младите хора. Вие смело можете да се наречете водач и вдъхновител на тероризма в своята страна", написа Кадиров по адрес на Макрон.

Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси пък обяви, че свободата на словото трябва да бъде прекратена, ако обижда над 1,5-те милиарда мюсюлмани, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Той подчерта, че твърдо отхвърля всяка форма на насилие или тероризъм, извършвани от когото и да е в името на защитата на религията, религиозните символи или икони.

"И ние имаме права. Имаме право на чувства, да не бъдем засягани, да не бъдат засягани нашите ценности", каза президентът в обръщение по случай рождения ден на пророка Мохамед. "И ако някои имат свободата да изразяват това, което мислят, смятам, че това спира, когато става въпрос за обида на чувствата на повече от 1,5 милиарда души", добави държавният глава в изявлението си по телевизията.

На страната на Франция твърдо застават държави членки на ЕС. Германската канцлерка Ангела Меркел окачестви като "клеветнически" нападките на турския президент Реджеп Ердоган към френския му колега.

Нидерландският премиер Марк Рюте се обяви против екстремизма и радикализма и в подкрепа на свободата на словото и Франция. 

Призиви в подкрепа за френския президент дойдоха и от Индия, предаде "Ал Джазира". Хаштаговете #АзПодкрепямФранция и #НиеПодкрепямеФранция бяха сред най-разпространяваните туитове в страната в понеделник и вторник. Индия често е критикувана заради отношението си към мюсюлманското малцинство в Кашмир.

Макрон се превърна в омразна фигура за мюсюлманския свят, след като обяви, че ислямът е в "криза", затвори джамия в Париж и обяви подкрепата си за свободата на словото. Поводът за коментарите му бе обезглавяването на учителя Самюел Пари, след като той показал карикатури на пророка Мохамед по време на урок, посветен на свободата на словото.