"Не завиждам на следващия финансов министър, защото той ще трябва да предложи непопулярни мерки, за да се избегне дългова спирала". 

Това каза тази сутрин в интервю за бТВ Милен Велчев, финансов министър в правителството на Симеон Сакскобургготски, коментирайки проекта на правителството за държавния бюджет за 2021 г.

Както Клуб Z писа, правителството е заложило сериозни плащания, залага и дефицит за тази и следващата година от нечуваните досега 10 милиарда лева. Такъв е заложен и за 2022 г., и за 2023 г. Държавният дълг пък може да достигне невижданите от години почти 40 млрд. лв. според хоризонта на средносрочната бюджетна рамка.

Освен увеличаването на минималната пенсия на 300 лева от 1 януари (което се равнява на 20% скок и който ще обхване малко над 1 милион пенсионери, за останалите ще има актуализация по т.нар. швейцарско правило от 1 юли), кабинетът предвижда 30% увеличение на разходите за служителите в администрациите, които са били на първа линия в борбата с коронавируса, още 10 на сто "дежурно" увеличение на заплатите в администрацията, 17 на сто увеличение на учителските заплати и сериозно увеличаване на средствата в секторите "Здравеопазване" и "Образование" - съответно с над 580 милиона лева и близо 650 милиона лева. Кабинетът определя проектобюджета като антикризисен в условията на COVID-19.

Велчев критикува проекта, но не толкова заради дефицита и увеличените социални разходи, а заради целите, заради които те се правят и по-точно, че те не са свързани непременно с пандемията. 

"Еднократният дефицит по време на пандемия не бива толкова да ни притеснява", каза Велчев. "Това, което ме притеснява в този бюджет е ударението върху социалните разходи, но не само и не толкова на тези, които са свързани с пандемията". 

За пример той даде увеличаването на пенсиите до 20%, за което предстои да видим дали ще бъде устойчиво.  

Това, че по-високите пенсии се увеличават с много по-малък процент от по-ниските според Велчев "разрушава стимулите за пълноценно участие в осигурителната система".

Така направените социални разходи  ще създадат очаквания, на които никое следващо правителство няма да има политическата сила да се противопостави, предупреди Велчев.

Запитан, съгласен ли е с оценките на някои иконимисти, че този проектобюджет е "предизборен", Велчев каза, "че имат основания да предложат такава хипотеза".

Той добави, че "такива предизборни харчове не нося резултати", припомняйки горчивия опит от последните години на управлението на Иван Костов и на тройната коалиция.

Велчев се изказа положително за мерките за подпомагане на икономиката, известни като "60/40" и "80/20", но отбеляза, че те за зле администрирани, сравнявайки планираните и реално отпуснатите средства.