Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Протестът става все по-малоброен. Дали заради приближаващата зима, дали по други причини, но фактите са такива. Протестът вече е всекидневие и сякаш загуби първоначалния си заряд. А на пръв поглед промяна няма никава.

Пари на калпак

Защо се разпада протестът? Основната реакция на управляващите срещу него бе развързването на кесията и раздаването на пари, най-вече на пенсионерите. Това вероятно е допринесло за малко повече симпатии към правителството в определени социални слоеве - онези, за които решението на проблема с бедността е раздаване на пари на калпак.

Една голяма част от обществото така и не припозна този протест като свой, макар вероятно да симпатизира на неговите искания. Тези хора се притесняват, че алтернативата на настоящото управление може да се окаже по-лоша и имат своите основания. Самите протестиращи често прибягваха до твърде радикални действия, които бяха по-скоро отблъскващи, отколкото приобщаващи.

Логично изникват въпросите - дали този протест приключва безславно, или може би работата вече е свършена? Отговорите зависят от гледната точка и от предварителните очаквания.

Погледнато формално, протестът не постигна основните си две искания - оставка на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.  Но това не изчерпва темата и ще бъде неточно този протест да се обяви за провал.

ГЕРБ, БСП и ДПС - депутатите не достигат

По отношение на Борисов протестът постигна голям успех. Твърде вероятно е ГЕРБ да бъде първа политическа сила и на следващите парламентарни избори. Нейното парламентарно представителство обаче със сигурност ще е доста по-малко.

Досега ролята на парламента в модела #Кой бе следната – ГЕРБ сформира правителство, в момента с "Обединени патриоти", а БСП и ДПС се правят на опозиция по маловажни въпроси, опитвайки се да прикрият задкулисното си единение по най-важните теми. След следващите избори това парламентарно прикритие почти сигурно ще е невъзможно. Просто ГЕРБ, БСП и ДПС няма да имат достатъчно депутати, за да си разпределят ролите на управляващи и опозиция. И ако статуквото ще се стреми към така необходимата му политическа стабилност, то ще трябва да се направят някои отстъпки пред исканията на гражданите за повече свобода, демокрация, върховенство на закона и т.н. И това определено е успех на протеста.

Главният прокурор - отново в парламента

Успехи бяха постигнати и по отношение на главния прокурор. Седмица преди началото на протестите той бе изслушан в парламента, без да му бъде зададен нито един въпрос. След няколко месеца шествия по жълтите павета обаче Гешев бе принуден да дойде отново в парламента и да отговаря на доста неудобни въпроси. А управляващите и ДПС всячески се опитваха да го бранят от тях, с което зависимостите бяха ясно очертани.

Пътят към края на безконтролността на главния прокурор е дълъг, но първата крачка по него вече е направена. Особено като се има предвид, че в следващия парламент със сигурност ще присъства и "Демократична България", Формацията, за която реформата в съдебната система е най-важният приоритет. Единствената формация, чиито лидери спокойно се включваха в протестите, без да се притесняват, че ще бъдат освиркани, замеряни с яйца и т.н. Просто "Демократична България" отстоява исканията на протеста много преди самият протест да се състои.

Освен това ГЕРБ си осигури подкрепа от ЕНП именно чрез обещания в посока намаляване на безконтролността на главния прокурор. Ще трябва да изпълни поне някои от тях.

"Да не се излагаме пред чужденците"

Така стигаме и до другия успех на протеста - България стана водеща тема за европейските институции и световните медии. Почти всеки ден  в Европа и САЩ имаше коментари за корупцията и липсата на върховенство на закона у нас. Управляващите се видяха принудени да вадят патриотичната карта и да говорят в стил "да не се излагаме пред чужденците". Това винаги е признак на слабост.

Апатията и "робският манталитет"

Единственото, което предстои да разберем, е - дали протестиращите са успели да мотивират достатъчно голям брой избиратели да гласуват на следващите парламентарни избори. Промяната минава през излизане от апатията и висока избирателна активност. Ако тя не бъде постигната, то всички други успехи ще намалят своето значение.

Най-големият и безспорен успех на протеста обаче е това, че в продължение на месеци стотици, хиляди, а понякога десетки хиляди българи излизаха по улиците в защита на демокрацията и върховенството на закона. А правителството не смееше да приложи цялата строгост на закона срещу тях, защото бе наясно, че авторитетът му в обществото е много по-нисък от този на малобройните - понякога - протестиращи. "Робският манталитет" все повече се превръща в неточна митологема. И всяко следващо правителство трябва да се съобразява с този факт.

Коментари

 's picture

godo1952

Калин

Браво, отново открихте топлата вода ! Неща които и децата в целодневните детски градини знаеха , вие сега ги признавате и пишете ! Протестът беше отблъскващ, с още по-отблъскващи лица, с декласирани партийни баберки, с хора чието политическо бъдеще е отдавна е зачеркнато. Като прибавим и към това татуирани, затлъстели и евентуални платени, маргинални агитки, хвърлящи и замерящи яйца и камъни по полицаи и сгради, всъщност какво сте очаквали ? Бабикян, Жаджикян, Лайникян, Гошо Тъпото, Копейкин и компания, от тях ли очаквахте да поведат хората. Или Бойкикев и Мая Манолова, Румен Петков, пилотчето от Славяново с юмручето, с тези хора ще сваляте Главния прокурор. Гешев не е селски кмет, че да го свалите. На този принцип всяка нова власт, може да организира хора да "свалят" всеки следващ, който не им харесва. Така няма да стане, така няма да става и в бъдеще ! На всички е ясно защо сайтът ви подкрепяше протестите, сега на вас ви става ясно, че те се провалиха. Те не "приключват" - тях ги няма никакви. Просто протести вече няма !

Кабарето Ви не струва

Съжалявам, но неможахте да ме накарате да се засмея. Вашите пошли опорки са дори по нескопосани от тези за Релсата, Тиквата и Каскета взети заедно.

Платов

Смени плочата, тази вече започна много да повтаря и да прескача.
ефрейтора от 50130's picture
ефрейтора от 50130
ефрейтора

Ред сълзи , ред сополи

и напразни надежди за Бойкикев , Костинбродската и Чалгаджията . Нема да стане , някои трябва да си го набият в тъпите глави , да не им набият нещо друго...
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Пак ли ти се оака тук, бе

Пак ли ти се оака тук, бе тъпак. Ако те набарам в тъмнотто ще ти нашокам празното ефрейторско канче ... , както едно време.
Buba Mara's picture
Buba Mara
bubamara

Приказки под шипковия храст. Демек подопашието.

1. Просто ГЕРБ, БСП и ДПС няма да имат достатъчно депутати, за да си разпределят ролите на управляващи и опозиция. 2. Особено като се има предвид, че в следващия парламент със сигурност ще присъства и "Демократична България". 3. Освен това ГЕРБ си осигури подкрепа от ЕНП именно чрез обещания в посока намаляване на безконтролността на главния прокурор. 4. Управляващите се видяха принудени да вадят патриотичната карта и да говорят в стил "да не се излагаме пред чужденците". Това винаги е признак на слабост. 5. Най-големият и безспорен успех на протеста обаче е това, че в продължение на месеци стотици, хиляди, а понякога десетки хиляди българи излизаха по улиците в защита на демокрацията и върховенството на закона.
Buba Mara's picture
Buba Mara
bubamara

Бойкикев беше live!

───▄▀▀▀▄▄▄▄▄▄▄▀▀▀▄─── ───█▒▒░░░░░░░░░▒▒█─── ────█░░█░░░░░█░░█──── ─▄▄──█░░░▀█▀░░░█──▄▄─ █░░█─▀▄░░░░░░░▄▀─█░░█

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.