Българският евродепутат и председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев бе избран за зам.-председател на Комисията по външни работи в Европарламента.

Председател на комисията е германският евродепутат Дейвид Макалистър от Европейската народна партия (ЕНП). Сред нейните членове са бившият италиански премиер Силвио Берлускони и румънският експрезидент Траян Бъсеску,

В комисията има още двама българи – Алексасндър Йорданов (ГЕРБ, ЕНП) и Илхан Кючюк от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ).

След избирането му Станишев изтъкна, че в комисията са концентрирани редица важни за България въпроси като отношенията с Русия, разширяването на ЕС и европейската интеграция на Западните Балкани, сътрудничеството с Китай, диалогът с Турция, преговорите за бъдещите отношения с Великобритания и ситуацията в Близкия изток.

Според бившия български премиер е важно да се постигне баланс в позициите на ЕП, който задава посоката по ключови теми.

„Десницата продължава да налага собствени интереси с тенденциозно насочени текстове срещу Русия и Китай. В същото време, в разрез със заявените принципи десните умело прокарват заоблянето и премахването на редица критични заключения спрямо САЩ и Турция“, допълни Станишев.

Той обеща, че българските социалисти ще продължат да настояват за външна политика на ЕС, базирана на диалог и сътрудничество, както и за отхвърляне на езика на студената война.

Освен Станишев само още един български евродепутат е в ръководството на парламентарна комисия. Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП) е зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.