Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

„Засега не очаквам срещу България да бъде задействана процедура по член 7“, заяви в отговор на журналистически въпрос Сергей Станишев.

Председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и евродепутат от БСП и Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД) говори с български медии в Европарламента часове преди дебата, посветен на върховенството на закона у нас.

„Мисля, че динамиката в България е различна от тази в Унгария. Там имаме завършен модел на авторитарно управление с конституционни промени, законодателни промени, обслужващи партията ФИДЕС. В България има много голяма обществена съпротива срещу налагането на подобен модел. Смятам, че това ще проличи и на предстоящите парламентарни избори. И динамиката ще бъде в обратната посока“, каза Станишев.

В четвъртък ЕП трябва да гласува проекторезолюция за ситуацията у нас. Той вече бе одобрен от парламентарната Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Според Станишев фактът, че има дебат за България, е знак към хилядите протестиращи у нас. ЕП не е със затворени очи, той вижда много ясно картината и проблемите в страната ни и е на страната на гражданите.

Всичко това е резултат от много усилия, рече социалист номер 1 на Европа. И изтъкна заслугите на своята съпартийка Елена Йончева, която повдигна въпроса пред парламентарната комисия още през май.

Същевременно дебатът и вотът ще бъдат изпитание за десницата в ЕП, смята Сергей Станишев. Става дума за блока, състоящ се от Европейската народна партия (ЕНП) и Европейските консерватори и реформисти (ЕКР).

„ЕНП много често говори за основни европейски права, за върховенство на закона. Сега имат възможност да покажат принципност при галсуването. И това ще е главният тест пред ЕНП. Виждам вече, че опорните точки на ГЕРБ и „Патриотите“ са, че това е антибългарска едолюция, която ще наруши конституционния ред. Но те искат да избегнат проблемите, които ще бъдат посочени“, продължи лидерът на ПЕС.

Той смята проекторезолюцията за изключително обективна. Но не и за антибългарска.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.