Съветът на ЕС отново не санкционира беларуския президент Александър Лукашенко, но за сметка на това потвърди готовността си "да предприеме по-нататъшни ограничителни мерки срещу образувания и висши представители, включително Лукашенко, ако ситуацията (в страната – б.р.) не се подобри".

Заключенията бяха разпространени преди края на Съвет „Външни министри“, който се провежда днес в Люксембург.

Преди заседанието германският външен министър Хайко Маас предложи беларуският президент да бъде включен в санкционния списък на ЕС.

От Съвета отново изтъкват, че изборите за държавен глава на бившата съветска република, състояли се на 9 август, не са били нито честни, нито свободни. И по тази причина Лукашенко няма никаква демократична легитимност.

В заключенията се припомня въвеждането на санкции рещу 40 висши представители на режима в Минск, свързани с манипулирането на вота.

„Министрите дадоха политическа зелена светлина за започването на подготовката на нов пакет от санкции, които ще включват самия Лукашенко." - Това пояснение даде на пресконференция върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Същевременно ЕС ще намали друстранното сътрудничество с беларуските власти на най-високо равнище. Ще бъде увеличена подкрепата за хората и гражданското общество в страната. Съюзът ще коригира двустранната си финансова помощ. В съответствие с това Брюксел незабавно отпуска допълнителни финансови ресурси за жертвите на насилието, гражданските обществени организации и независимите медии в Беларус.