След като само преди седмица правителството отпусна над 2 млн. лева за купуването на 2593 флакона ремдесивир за лечение на коронавирус за октомври месец, днес реши да даде десеткратно по-голяма сума за същото лекарство. Срещу още 24,3 млн. лева държавата планира да се запаси с 30 000 флакона за пет месеца напред (от ноември 2020 г. до март 2021 г.). Така общата сума, която държавата ще даде за лекарството ще нарасне над 26 милиона лева. 

Решението на правителството явно не е съобразено с препоръките на Световната здравна организация, която включи ремдесивир и още три медикамента - хидроксихлорокин, лопинавир и интерферон, в списъка на препаратите, които оказват малък или никакъв ефект върху хоспитализираните с COVID-19.

През юли ремдесивир стана първото лекарство за борба с COVID-19, което бе одобрено от Европейската комисия за приложение в страните от ЕС. Препаратът е разработен като средство за лечение на ебола. Одобрението му за ползване в Европа стана по съкратена процедура от Европейската агенция по лекарствата. Преди това лекарството бе одобрено за ползване в САЩ и Япония.

Според днешното решение на кабинета България ще сключи договори с Gilead Sciences за 32 593 флакона от лекарствения продукт, за период от половин година. Припомня се, че Европейската комисия е подписала рамково споразумение с производителя, което позволява лекарственият продукт да се осигури за страните от ЕС. 

Бройката от 32 593 флакона ремдесивир е определена след като здравното министерство – "в контекста на постоянно усложняващата се епидемична обстановка в страната", е поискало от регионалните здравни инспекции заявки за прогнозните количества от продукта, които ще бъдат необходими за лечението на пациенти.

До края на годината държавата ще плати 4 860 000 лв. за лекарствения продукт Veklury (INN - Remdеsivir). А от януари до март 2021 г. - 19 440 000 лева. 

"Обявената от Gilead Sciences, производител на лекарствения продукт, цена за закупуване на лекарствения продукт е 675 лв. без ДДС (345 EUR без ДДС) и 810 лв. с ДДС за флакон", уточняват от правителствената пресслужба. 

Миналата седмица здравният министър проф. Костадин Ангелов съобщи, че за един курс на лечение на тежкоболен с коронавирус се дават между 5 и 10 флакона ремдесивир. По груби сметки това означава, че държавата купува лекарство за не по-малко от 3 хиляди пациенти. 

До момента страната е разполагала с 2837 флакона, които в голямата си част са получени чрез дарения. Те са разпределени по РЗИ в страната, като до 12 октомври са ползвани 978 флакона. Тоест наличните в болничните заведения и складовете на МЗ са 1779 флакона. 

Според данните на Единния информационен портал в момента в интензивни отделения към 0,00 часа на 21 октомври се намират 93-ма души, а общият брой хоспитализирани с коронавирус болни са 1633-ма.