„За мен това е пример за активно мероприятие. Нито аз, нито моята делегация, нито вие (придружаващите журналисти – б.р.) сте били поставени под карантина в Естония“.

Това бе първият коментар на президента Румен Радев пред журналистите, които пътуваха с делегацията му за Талин. Той говори веднага, след като самолетът кацна на летище София.

Реакцията бе по повод историята с това, че посещението му в Естония бе преждевременно прекратено. И че причина за това е бил контакт на държавния глава със заразен с коронавирус (както стана ясно - това е началникът на ВВС ген. Димитър Петров).

Това се разбра първо от съобщение във фейсбук на президентката на Естония. По нейни думи след проведен разговор с Радев сутринта се е съгласила, че отмяна на срещите е най-добрият вариант при създалата се ситуация. Пак там се разбра, че българският президент снощи не е участвал във вечерята след срещата, посветена на инициативата "Три морета". Говори се и за изолация на българската делегация в хотела й.

Според Румен Радев обаче историята е дело на негови "доброжелатели" у нас.

"Благодаря на доброжелателите ми в България, които, дълбоко загрижени за моето здраве и това на колегите ми президенти, за моите международни изяви, побързаха зад гърба ми да уведомят естонската страна за своята версия на COVID-19", каза той.

И добави, че началото на кризата с COVID-19 е в непрекъснат контакт с хиляди хора навсякъде по страната, но стриктно спазва всички здравни мерки. Не е имал проблем, няма такъв и сега

"В рамките на по-малко от седмица имам два теста - във вторник за Гърция, и вчера - за да са спокойни моите домакини в Естония. И двата теста са ми отрицателни", обяви Радев и даде на журналистите резултатите от теста си от лаборатория в Талин.

"Намирам се в чудесна физическа форма, без никакви симптоми. На моите доброжелатели пожелавам същото", завърши той.