Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

След два последователни месеца на динамика в електоралните нагласи през октомври има стабилизация в данните за електоралните нагласи на нивата от септември.  ГЕРБ и БСП остават в практически паритет. Моментната снимка сочи сигурни пет партии в следващото Народно събрание, като освен ГЕРБ (24,1%) и социалистите (23,6%), в парламента влизат партията на Трифонов с 15,9 на сто, ДПС (10,2%) и "Демократична България" (8,8%). С реални шансове за представителство остават и формацията около Мая Манолова (3,9%) и "Обединени патриоти" (ВМРО и НФСБ) с 3,8%. Сред по-малките политически формации също не се наблюдава съществена динамика. Разликите са в рамките на стандартното статистическо отклонение.

Това сочат данните на "Тренд" за октомври. Националното представително проучване е проведено между 3 и 10 октомври, сред 1008 души*.

Парламентът продължава да бъде с най-ниската оценка от всички институции. Три четвърти от българите оценяват отрицателно работата му, докато само 14% смятат, че се справя добре. Нарасналата с негативен знак популярност на председателката на НС Цвета Караянчева (включително и репликите за "Ходи пеша, бе!") също не допринася за доброто име на органа на законодателната власт. 

При правителството не се забелязва промяна от последния месец в отношението на анкетираните българи. 68 на сто от тях не харесват работата на кабинета. Една пета дават положителни оценки.

Одобрението към президентската институция остава на 48 на сто, както и месец по-рано. 39 на сто не харесват работата на държавния глава. За разлика от парламент и правителство при президентската институция положителните оценки все така са повече от отрицателните.

Най-рязка промяна има в отношението към работата на прокуратурата. Недоверието там скача за един месец с 12 на сто, одобрението пада със 7 на сто. Така 61 на сто не харесват свършеното от държавното обвинение, въпреки масирано провъзгласяваните от самото него успехи в битката срещу престъпността. Едва една пета дават положителна оценка за активността на прокуратурата начело с Иван Гешев.

 
Прокуратурата от месеци е в центъра на поредица от скандали.

В подобни граници като при прокуратурата се движи и отношението към съда. 

За първи път от май 2019 г. полицията отново е с отрицателен рейтинг - т.е. негативните оценки са повече от положителните. За това допринесоха в немалка степен действията на органите на реда по време на протестите и случаите на полицейско насили 45 на сто от анкетираните смятат, че полицията не се справя, 43 на сто са на обратното мнение.

След определени колебания в отношението към църквата около COVID-19 и дебатите около посещенията в храмовете около Великден, през октомври положителното отношение се връща на нивата от миналата година. Така БПЦ е институцията в България, която се ползва с най-високо доверие, отбелязват от "Тренд".

 

 

Коментари

Изобщо не вярвам на сериозно подплатената "Тренд"

Според мен както заплахите, че формацията на Манолова и ужпатриотите можели да влязат в бъдещото Народно събрание, така и неимоверно завишения рейтинг на "Има (Няма) такава държава" на Трифонов са сложени само за камуфлаж и объркване на сметките, така че да се замаскира тоталната манипулация на дадените..."резултати".

Да кажат..

колко човека плащат по 78 ст. на месец за да гледат телевицията на Чалгаря????? дали има 78 човека? Това са гласоподавателите на Слави!!!

Роби и в ЕС

Изборите са фалшиви разпределят се над половин милион мъртви души и също толкова ги пишат невалидни. На последните имаше и 90% сгрешени протоколи. Така че не ме занимавайте с платени социолози
 's picture

godo1952

Калин

Най-харесвани са Радан Кънев, Христо Бойкикев, Атанас Атанасов, Лозан Панов и компания. Народът мре за тях, толкова много ги харесва ! А, и Смилов разбира се, за къде без Смилов и неговите вълнуващи текстове.

И Маямата!!!

За къде без гражданското движение "Изпразни се в мен.БГ"

хахаха

Нали УЖ Рундьо беше с 40% ,а Бойко с 20%,как тогава Бойко ще бие Рундьо на избори? Май някой,който дава на Рундьо тези проценти,пак е послъгал?!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.