Впечатляващо е присъствието на тенис турнира "София оупън", насрочен за 7-14 ноември - в зала "Арена Армеец" ще играят 18 от първите 35 в света. Засега не личи името на Григор Димитров, но зрителите ще видят доста звезди.

Сред тях са: Диего Шварцман (Аржентина, №8 в света от понеделник), Гаел Монфис (Франция, №11), Денис Шаповалов (Канада, №12), Роберто Баутиста Агут (Испания, №13), Пабло Кареньо Буста (Испания, №15), Фабио Фонини (Италия, №16), Карен Хачанов (Русия, №17), Милош Раонич (Канада, №21), Феликс Оже-Алиасим (Канада, №22), Душан Лайович (Сърбия, №24), Каспер Рууд (Норвегия, №25), Борна Чорич (Хърватия, №27), Тейлър Фриц (САЩ, №28), Алекс де Минор (Австралия, №29), Филип Краинович (Сърбия, №30), Ян-Ленард Щруф (Германия, №32), Николоз Басилашвили (Грузия, №33), Кей Нишикори (Япония, №35), Кевин Андерсън (Южна Африка, “запазен ранкинг“ №14). 

Шварцман достигна до полуфинал на "Ролан Гарос", след като отстрани фаворита Доминик Тийм и отпадна от шампиона Рафаел Надал. Пабло Кареньо Буста пък влезе в топ 4 на US Open.

Това ще е най-силното издание на "София оупън" (пето), който трябваше да се играе след Откритото първенство на САЩ в края на септември, но бе изместен в ревизирания календар на ATP до края на годината. Турнирът е от категория 250, но този състав повече му приляга за по-горната - 500.

Тъй като "София оупън" е предшестван от Мастърса в Париж, по правилника на ATP надпреварата от по-ниска категория е задължена да предостави два от т.нар. special exempt. Това означава, че ако тенисист, приет да играе в квалификациите в „Арена Армеец”, стигне полуфинал в Париж, той ще влезе в основната схема в София поради невъзможност да се включи в пресявките.

Ако няма подобен случай двете места ще бъдат дадени на играчи от листата на чакащите в София. Към момента тя се оглавява от Гуидо Пея (Аржентина), следван от Юго Юмбер (Франция), Адриан Манарино (Франция), Марин Чилич (Хърватия) и др. И тук личат големи имена, особено това на Чилич, който е шампион на US Open през 2014 г. и бивш №3 в света.

Трима от участнаците са финалисти в турнири от Големия шлем - Кевин Андерсън (US Open 2017 и Уимбълдън 2019), Милош Раонич (Уимбълдън 2016) и Кей Нишикори (US Open 2014). Андерсън е със "запазен ранкинг", тъй като в последните 14 месеца претърпя две операции на коляното и почти не е играл. Налице е и носител на титла в Мастърс 1000 - Карен Хачанов.

Григор Димитров беше потвърдил участие тази година, когато датите още бяха 27 септември - 4 октомври. Дори имаше сключен договор и рекламираше турнира. Не е ясно какво е променило плановете му и досега не е потвърдил, но все още има надежда.

"Към момента продължаваме да сме в непрестанна комуникация с Григор Димитров и хората от неговия щаб, заяви Кавери Годхинди, изпълнителен директор на Brandplus - компанията, притежател на лиценза за датите в календара на ATP, и "София оупън". - Както знаете, той подписа договор за участие за оригиналните дати в края на септември и началото на октомври. Надяваме се, че Григор, който несъмнено обича България, ще играе на пренасрочения "София оупън" и ще приеме „уайлд кард”, която пазим специално за него. А що се касае до другите две „уайлд кард”, много топ тенисисти проявяват интерес към тях и решението на кого да бъдат дадени ще бъде оповестено в следващите седмици.“ 

До 2019 г. включително "София оупън" се провеждаше през февруари, но от тази притежателите на лиценза му решиха да направят промяна. 

Турнирен директор отново е Горан Джокович, който изтъкна, че столичният турнир е единственият в календара на ATP, който ще се проведе в седмицата от 9 ноември. 

Засега се планира "София оупън" да премине пред публика - до 50 процента от капацитета на залата и при спазване на мерките за физическа дистанция (през седалка и най-малко на 1,5 метра). Скоро ще има информация за билетите.