След като Върховната административна прокуратура (ВАП) разпореди проверка за застрояване на местността "Поляните" край Синеморец в деня, в който прокурор от Окръжната прокуратура в Бургас е прекратил преписка за същото със заключение, че няма данни за извършено престъпление, сега в казуса се замеси още една прокуратура - апелативната. Въззивната инстанция е назначила проверка по споменатия отказ на обвинителя от по-долната инстанция - Ангел Георгиев за образуване на наказателно произвоство относно спроителството в местността.

Това съобщи за БНР Йовита Григорова, говорител на Апелативната прокуратура в Бургас.

Проверката трябва да приключи в едномесечен срок, като апелативната прокуратура може да отмени постановлението за отказ за образуване на наказателно производство на Георгиев и да върне преписката за допълнителна проверка. Ако прецени, може и директно да образува досъдебно производство.

Както Клуб Z писа, за абсурдната ситуация съобщи председателят на Асоциацията на парковете в България и общински съветник в София Тома Белев. Тази сряда, след поредица от медийни публикации и протести в Синеморец, ВАП обяви публично, че възлага проверка - строи ли се незаконосъобразно в природен парк "Странджа" и в Натура 2000 (прокуратурата има право на всякакъв вид "надзор за законност" върху всички институции и граждани, т.е. - на всичко, б.р.).

Това се случи сутринта. А по обяд в парковата асоциация е пристигнало постановлението на прокурор Ангел Георгиев, след като обвинението е било сезирано от нея за същото, което ВАП ще проверява. Което постановление гласи: нарушение няма.

"Тази проверка на ВАП е образувана по информация от медиите, в която се споменава, че РИОСВ-Бургас в нарушение на закона издава - конкретно става въпрос за 32 обекта - разрешение за застрояване на терени в община Царево, попадащи в природен парк. Тази проверка, която е разпоредена от ВАП не е към настоящия момент в обсега на дейност на Окръжна прокуратура - Бургас", коментира  Йовита Григорова. И допълни:

"Най-общо казано, по време на проверката на ВАП, ще стане ясно дали е извършена преценка на вероятна степен на отрицателно въздействие върху защитените зони."

Действително в Окръжна прокуратура-Бургас са постъпили материали за строителна дейност - заяви още обвинителката. След което разкри още нещо относно проверката на Ангел Георгиев:

"Прокурорът е назначил проверка чрез Областната дирекция на МВР в Бургас и е стигнал до извод, че няма никакви данни за извършено престъпление, като по този извод по дадения случай, сме се самосезирали."

Както обаче е известно, българската прокуратура не подлежи на никакъв съдебен или друг контрол относно отказите си да не разследва дадено нещо, освен от... по-висшестоящия прокурор (и затова често търпи критики, б.р.).

В дадения случай става въпрос за данни в две посоки - на първо място - за длъжностно престъпление и на второ - за престъпление по специалните разпоредби на НК, т.е. да се обследва дали има противозаконно унищожаване или повреждане на защитена територия или местообитание - заяви още Григорова.

Конкретно в проверката на Ангелов се визира вилата на столичния архитект Добромир Добрев, която той опитва да построи от една година над скалната забележителност "Корабите" в местността. Градежът бе на два пъти спиран, но по дребни и формални причини, и то след след гневна публична реакция. От 1 октомври с падането на забраната за строителство по морето, която се налага традиционно по време на туристическия сезон, дейностите продължават.

От асоциацията на парковете обаче са категорични: строежите в парка нарушават пет закона: Закона за защитените територии и заповедта за ПП "Странджа", Закона за опазване на земеделските земи, Закона за опазване на околната среда, Закона за биологичното разнообразие и Закона за черноморското крайбрежие.