Тримата български евродепутати от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ не подкрепиха предложено от румънската им съпартийка Рамона Стругариу изменение в проекторезолюцията за страната ни. Те се въздържаха при гласуването.

Поправката обаче бе одобрена от Европарламента.

Депутатът Илхан Кючюк обясни пред Клуб Z, че причина за въздържането е частта от изменението, в която ЕП „застъпва становището, че България трябва да предприеме решителни действия за подобряване на надзора на банковия сектор и да засили мерките за борба с изпирането на пари, включително чрез укрепване на институциите, разследващи тези проблеми“.

Освен Кючюк така са гласували също Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели.

„Ние вече сме част от възможно най-строгия надзор – този по механизма ERM II, т.е. чакалнята на еврозоната. Наблюдавани сме, без да имаме право на глас. Няма какво да се иска повече от нас“, каза евродепутатът либерал.

Изменението на Рамона Стругариу предвижда също „българските органи да разследват разкритията, съдържащи се в досиетата на Мрежата на САЩ за борба с финансовите престъпления (FinCEN), съгласно които три български банки са участвали в обработването на плащания, за които е установена висока степен на риск от изпиране на пари и връзка с финансиране на организираната престъпност и тероризма“.

Към тази част хората от ДПС нямат специални претенции.

„Чудесно е, че измененеието е внесено от наша съпартийка. Но за такъв надзор, какъвто тя предлага, трябва да има правно основание. А засега става дума само за един „лийк“ (изтичане на информация – б.р.), изтъкна Илхан Кючюк.