Неизбежно е - смартфоните с голям дисплей - т.нар. фаблети, ще изместят стандартните апарати и таблетите, пише сайтът venturebeat.com. Големият дисплей е удобство за почти всяко софтуерно приложение. Фаблетите са оптималното съчетание между двата свята - на смартфоните и таблетите. Но това не означава, че таблетите и смартфоните ще изчезнат, просто ще намалят пазарните си дялове (виж таблицата).

Въпреки ежегодишната актуализация на iPad и безбройните устройства с Android, от началото на 2013 г. продажбите на таблети намаляват. Това може да се обясни основно с нарастването на дисплея при смартфоните (виж таблицата). От дебюта си през 2010 г. насам флагманът на Samsung Galaxy S е увеличил площта на дисплея си с 28%. При iPhone, който първите години беше с 3,5-инчов дисплей, от 2011 г. насам (4S), нарастването на екрана е с внушителните 57%.

 Първият фаблет беше Galaxy Note на Samsung, който излезе на пазара през септември 2011 г. и имаше 5,3-инчов дисплей. В момента неговият наследник Galaxy Note 4, е с 5,7-инчов диагонал.