„Дълбоко вярвам, че символът на Армения – Арарат, трябва отново да се върне в Армения“, заяви от трибуната на Европарламента българският депутат Ангел Джамбазки.

Той говори по време на дебати за ситуацията в Нагорни Карабах.

Мнозина обвиниха Турция в пряка намеса в конфликта на страната на Азербайджан.

В действителност връх Арарат, под който според Библията лежи Ноевият ковчег, няма нищо общо с Нагорни Карабах. Той се намира в днешна Турция. Когато се е озовал там, Армения изобщо не е съществувала като държава. Днешните граници и на Турция, и на Армения, и на Азербайджан са международно признати.

Джамбазки издекламира и първото четиристишие от поемата „Арменци“ на Пейо Яворов, като не пропусна да спомене, че поетът е бил един от войводите на ВМРО.

И стовари за пореден път гнева си срещу турския президент Реджеп Ердоган:

„Днес отново виждаме брутална намеса на султана Ердоган. Със своята риторика, с наемници и оръжия, които прехвърля, пак прави света за смях.“

Според него е време ЕП да спре с двойнственото отношение с този „кандидат-султан“ и диктатор.

„Когато е за някой банален диктатор, всички четат големи декларация. Сега обаче не могат да го кажат“, изтъкна депутатът от ВМРО и групата на консерваторите.

Изказаха се общо четирима български евродепутати – по един от всяка политическа група, в която страната ни има представители.

Петър Витанов от БСП и Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД) не пропусна да изтъкне и руското присъствие в Армения наред с „войнстващата риторика“ на Турция. И това заплашва този регионален конфликт да се превърне в междудържавен, т.е. надхвърлил пределите на Нагорни Карабах. Фактор в противопоставянето са и джихадистите,за които се твърди, че отиват да се бият там.

Отговорността на НАТО е да намери решение на конфликта чрез САЩ, Турция и Франция.

ЕС няма достатъчно информация за ставащото в Нагорни Карабах. Има много фалшиви новини и от двете страни, за да се мобилизира населението и да се обърка международната общност, констатира Андрей Ковачев от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП).

Лъжите обаче не могат да бъдат до безкрай. Истината все излиза наяве, предупреди Ковачев.

Той изтъкна твърденията на „Амнести интернешънъл“, че в този конфликт се използват касетъчни бомби.

Илхан Кючюк от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) припомни, че има международна резолюция за възстановяване на международно признатите граници.

• Нагорни Карабах е анклав насред Азербайджан. Населението му обаче е почти изцяло арменско. По времето на СССР той представляваше автономна област в състава на Азербайджан. През 1991 г. арменците провъзгласиха Нагорно-Карабахска република. Тя обаче не е международно призната.

По време на дебатите се чуха диаметрално противоположни мнения. И те бяха не според партийната принадлежност на ораторите, а според държавата им.

Така например литовецът Андрюс Кюбилюс обвини арменците, че убиват не само азери, но и бъдещето на своите деца.

Което не би трябвало да учудва някого предвид факта, че Литва е била анексирана от СССР в продължение на 51 години.

Все пак Кюбилюс поиска ЕС да покаже точно в този конфликт своята стратегическа автономия. Но къщо така и да вземе пример от САЩ, които се справят успешно с организираните от тях преговори межзу Сърбия и Косово.

Жорди Соле от Испания призова да се признае правото на жителите на Нагорни Карабах на самоопределение. За него това е демократичен избор.

Германецът Михаел Галер поиска конфиктът да бъде интернационализиран, т.е. да дойдат „сини каски“. Двете страни трябва да останат разделени, хората в Нагорни Карабах да решат да си останат там, а азерите да се върнат в своята страна.

Френският депутат Франсоа Алфонси видя дългосрочна агресия на Турция срещу Армения.

Шведът Шарли Веймерш пък отиде още по-далеч. За него случващото се, за което помагат Турция и Ердоган, цели да задълбочи още повече разделението, направено по времето на Сталин. Именно Бащата на народите очертава границите, оставили Нагорни Карабах в Азербайджан.

Фронцузойката Натали Лоазо призова дипломат номер 1 на ЕС Жозеп Борел, който председателстваше дебата, да изрази и нейната ярост по отношение на Турция и геноцида срещу арменците. След което заяви, че конфликтът в Нагорни Карабах отново избухнал, когато САЩ гледали в друга посока.

И Азербайджан, и Армения биват подкрепяни и въоръжавани до зъби от Сърбия и Русия, смята германката Виола фон Крамон-Таубадел. Тя изтъкна, че сега за първи път се използват въоръжени дронове. И това е начало на една технологична война на високо равнище.

Гръцкият комунист Костас Пападакис не пропусна да нахока капитализма. И заяви, че хората в Нагорни Карабах живеели спокойно по времето на социализма. 

 В действителност настоящият конфликт в анклава избухна още през 1987 г., когато още никой не подозираше, че СССР ще се разпадне. И ту затихва, ту се разразява с нова сила и до днес.